ok dzięki Orzech.na oko koła zębate są ok ale może ktoś wymieniał?pytałem w sklepie z częściami to nie mieli dostępnych a chciałbym już zrobić i nie zaglądać do rozrządu,
Mam pytanko odnośnie oleju sprowadziłem tolka w maju z szwajcari 2.3 V5 i od razu zalozylem gaz staga za 3500 tyska i wymieniłem filtry i olej 5L castrol edge 5w 30 po 3 miesiacach wyskakuje mi ze nie mam oleju dolałem 2 litry i znow jest. To ten silnik pali jeszcze olej odpowie mi ktos co z tym jest czy cos nie tak czy tak ma byc ??
Torken, Sprawdź czy razem z ubytkiem oleju nie ma przypadkiem ubytku płynu chłodniczego. Być może uszczelka pod głowicą. Zajrzyj też pod spód auta czy miala jest cała.
A jak jezdzisz to nie ma białego dymku za Tobą?
Było 1.8 20v AGN 125KM
Było 1.8 20VT AUQ 180KM
Było 1.9 TDI ASV 110KM
Jest Leon 1.8T AUQ 180KM
przyczyny nie będę szukać bo prawdopodobnie do wymiany są uszczelniacze zaworowe. Auto ma już najechane 240 tys. Olej na 100% ucieka przez uszczelniacze bo po dłuższym postoju po odpaleniu czuć delikatnie przepalony olej. Gdyby puszczały pierścienie to olej w misce byłby czarny. U mnie po 3 tys jest czyściutki. Przy następnej wymianie zmienię olej na MILLERS-a MOTORSPORTA 5w/40 i zobaczymy jak to będzie.