Problem z otworzeniem/zamknięciem drzwi!

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Post autor: dropsik9977 »

ja mam problem z drzwiami pasazera przodu w toledo II
a mianowiie central sie otwiera a drzwi od zew klamka nie idzie otworzyc ;/
ale od srodka jak klamka otworze no to drzwi idzie wtedy otworzyc w czym jest teraz problem ??
b
bronisław

Post autor: bronisław »

Blachę wyciągasz razem z zamkiem, da się bez zamka ale urwiesz połączenie nitowane między blachą a zamkiem, oczywiście przed zdjęciem blachy odkręcasz szybę.
t
tomsz666
Forumowicz

Post autor: tomsz666 »

Czytam tak sobie cały wątek ale problemu jak mój nikt nie miał. Polega on na tym, że auto mogę zamykać z pilota(centralny) lub z kluczyka poprzez włożenie go do zamka w drzwiach kierowcy; natomiast gdy otwieram samochód z pilota to drzwi kierowcy nie otwierają się a gdy otwieram z kluczyka poprzez włożenie go do drzwi kierowcy to wszystko jest ok.
Denerwuje mnie to otwieranie kluczykiem, czy ktoś wie w czym problem? Spadło jakieś cięgno? Wczoraj rozbierałem przednią parę drzwi i w tych drzwiach kierowcy jakby ten cały bolec luźniejszy był. Problem pojawił się zimą na początku nie otwierał drzwi kierowcy z pilota ale po włożeniu kluczyka i otwarciu drzwi przez jakiś czas było ok, myślałem, że coś przymarzło ale odpuściło. Teraz zjeb.ło się na amen. Ten bolec który jest w drzwiach gdy są otwarte nie wystaje tak "wysoko" jak pozostałe a gdy są zamknięte to siedzi jakby troszkę głębiej. Przy otwieraniu z pilota widać, że drga ale za słabo aby się otworzyły. Przybierałem się do uszczelnienia drzwi ale wstrzymałem się bo pewnie będę musiał ściągnąć wszystko ( blacha i cała reszta ) więc mam pytanie w związku z tym - da się to wszystko rozebrać bez tego wieloklina 8 którego potrzebujemy do wykręcenia zamka? Bez zdjęcia blachy chyba nie ma szans dojść do zamka. Może być coś drobnego czy szykuje mi się wymiana zamka? Chociaż jak z kluczyka wszystko jest ok to chyba raczej nie powinno być tak źle. Piszcie chłopaki bo chcę to ogarnąć jak najszybciej.
Pozdrawiam

Dziś rozebrałem całe drzwi. Wyjąłem zamek ale wszystko wyglądało ok. Po złożeniu niestety to samo :-/ Jest gdzieś wytłumaczone jak ten zamek ma pracować? Można to jakoś sprawdzić nie składając wszystkiego do kupy? Póki co uszczelniłem blachę, żeby woda do auta nie leciała.
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: Radziu »

Panowie, rozbierałem drzwi celem wymiany ślizgów szyby. złożyłem później wszystko do kupy i mega strasznie ciężko otwiera się drzwi, zarówno od środka jak i z zewnątrz, klamki trzeba ciągnąc niemal na hama, żeby w końcu "pstryk" i drzwi się otworzyły. podobnie z zamknięciem drzwi, muszę fest łupnąć drzwiami, żeby się zamknęły.
Rozebrałem to drugi raz, ale nie znalazłem nic podejrzanego, na moje oko wygląda OK. GDzie mogłem popełnić jakiś błąd przy składaniu tego do kupy, że mam taki efekt moich prac?
P.S. szyba działa za to jak nowa ;)

dodam, że nie regulowałem ucha o którym mówi się w tym temacie, gdyż skoro przed rozebraniem drzwi było dobrze, a po złożeniu źle, to nie ma co regulować elementem, który nie był ruszany.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Wykręcałeś zamek? Nie naciągnąłeś za mocno linki idącej do zewnętrznej klamki? Na początek możesz ją zupełnie odczepić i zobaczyć, czy od wewnątrz drzwi zaczną się lekko otwierać.
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

vwir pisze:Wykręcałeś zamek? Nie naciągnąłeś za mocno linki idącej do zewnętrznej klamki? Na początek możesz ją zupełnie odczepić i zobaczyć, czy od wewnątrz drzwi zaczną się lekko otwierać.

czy jesli wyjme kasete zeby wyjac ta linke i zamkne drzwi to otworze je od wewnatrz normalnie? zebym nei zamknal i nie mogl pozniej otworzyc ;)
m
marc27
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: marc27 »

Radziu pisze:zebym nei zamknal i nie mogl pozniej otworzyc

Masz szczęście, że teraz Ci się otwierają drzwi, ja kiedyś za mocno naciągnąłem tą linkę, to ani od zewnątrz ani od wewnątrz nie dało się otworzyć. Dlatego przy składaniu drzwi polecam sprawdzić jak się otwierają zanim się przykręci bębenek zamka.
Marek
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

nic to nie dalo, nawet jak calkiem wypialem linke, to od wewnatrz sie tak ciezko otwieraja. i strasznie linka skrzypi przy ciagnieciu klamki...
t
tomsz666
Forumowicz

Post autor: tomsz666 »

Mam problem z zamkiem w swoim seacie. Kilka postów wyżej opisałem problem natomiast przedwczoraj nie było możliwości zamknięcia drzwi kierowcy w ogóle na żaden sposób. Gdy próbowałem z kluczyka to zamykał trzy pozostałe rygle natomiast ten od kierowcy nie reagował. Siedząc w aucie nie mogłem też wcisnąć tego bolca. Czy jest ktoś kto mógłby mi pomóc z naprawą tego zamka?

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Do czego jest ten drugi mikrostyk od lewej? Z tego co tu widać to chyba jest on w jakiś sposób sterowany sprzęgłem na tej śrubie. Czy jest sposób aby sprawdzić ten zamek bez składania całych drzwi do kupy? Dodam, że jak wczoraj po rozebraniu i ponownym złożeniu zamka podpiąłem go do wiązki i włożyłem kluczyk to przekręcając w jedną stronę otwierały się wszystkie okna a w drugą zamykały. Drzwi kierowcy miałem otwarte więc może dlatego nie ryglowało. Dziwne bo domykanie gdy wszystko kiedyś było sprawne działało zawsze po przetrzymaniu kluczyka w 1 z pozycji. Możliwe, że coś nie tak złożyłem albo może te sprzęgiełko nie daje rady. Nie wiem także proszę Was bardzo o pomoc.
Pozdrawiam

Mam pytanie czy element zaznaczony na obrazku czerwoną strzałką powinien się ruszać w obie strony gdy użyjemy siły? Bo mam problem z zamkiem i nie wiem czy coś mechanicznie już daje ciała czy nie w tym rzecz.

Obrazek

Kupiłem i wymieniłem zamek . Zamiennik z 2 letnia gwarancja. Wszystko działa prawidłowo. Usterka okazała się nienaprawialna. Uszkodzony mechanizm zaznaczony na zdjęciu poniżej blokował się po kilku razach. Dobrze,że testy na otwartych drzwiach robiłem zamykając skobel ręcznie.

Obrazek

Na początku myślałem, że silniczek na szczotkach daje ciała ale po wyjęciu wszystkiego i podłączeniu go pod 12V wiruje jak dziki, więc to chyba nie to.
s
sprat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Zablokowane drzwi od kierowcy

Post autor: sprat »

Witam,

mam taki problem.
Drzwi nie chcą się otworzyc (zarówno z zewnątrz, jak i od środka)
Centralny chodzi normalnie (otwiera drzwi)
Klamka chodzi normalnie (bez żadnego oporu)

Co to może byc? Droga naprawa?
Dodam tylko że już wcześniej bywało tak, że drzwi miały problem z otwarciem za 1 wszym razem.
ODPOWIEDZ