bartekmk, w Leonie ASV hałasowała mi tak rolka na rozrządzie jak mineło mu 60tys km, po wymianie ucichło.
W Toledo miałem podobny odgłos ale było sporo ciszej i wydawał ten dzwięk pasek osprzętu - szczególnie na zimnym po odpaleniu.
na wieloklinie wymienione sprzegielko alternatora, sprzeglo kompresora, napinacz no i sam pasek jakieś 15kkm temu a rozrząd ma ok 40kkm wiec stawiam raczej na to drugie.
No to często hałasuje tak ta górna rolka malutka, ja raz miałem stary rozrząd w garażu, podmieniłem tą rolkę i się uspokoiło. Nie jest problem żeby ją wymienić samemu, bez ruszania paska.
Raz niestety miałem przypadek, że z rozrządu coś hałasowało, to okazało się, że pękło mocowanie napinacza. Trochę z tym jeździłem, bo myślałem że to któraś rolka hałasuje, a jak wymieniłem rozrząd to się lekko zdziwiłem, na widok tego napinacza....
marek_igor, ok, dzięki za info, generalnie dziś było cicho z rana jak odpaliłem. najczęściej słychać jak jest rano zimno albo po deszczu. upewnie sie czy to na pewno ta mała roleczka i ewentualnie spróbuje podmienić.
Panowie od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewien problem. Mianowicie gdy hamuję silnikiem lub wkręcam się na obroty tak do 3 biegu to po stronie pasażera słyszalny jest dziwny dźwięk tak jakby coś się wzbudzało i konkretnie drgało. Słyszalne jest to bardziej przy hamowaniu silnikiem z 2 i 3 biegu przy obrotach rzędu 1800-1500... Na innych obrotach nie ma tego problemu. W czym do choroby może tkwić problem ?
Dzisiaj mam wolne, więc będę próbował zlokalizować miejsce skąd dochodzi ten dźwięk...
Może jednak ktoś z Was miał taki problem ?
Wymieniłem olej razem z filtrami i problemu nie ma Nie wiem co było przyczyną.
Chyba, że założenie dystansów pomogło w co wątpię Ważne, że problem zniknął.
ja u siebie walczę z dzwiękiem przypominającym świerszcza słychać go w okolicach prawej części podszybia jakby z schowka lub filtra przeciwpyłkowego słyszalny jest od 50 do 70 km/h niezależnie na jakim biegu nie czuje różnicy na mocy lub dynamice a już nie mogę wytrzymać strasznie do denerwuje
PIOTREK52125, dokręć dobrze schowek jedną śrubę masz koło konsoli środkowej część jak otworzysz drzwi pasażera i ściągniesz dekielek z deski. Dodatkowo możesz podkleić małą uszczelkę drzwiową w miejscu gdzie przylega klapa od schowka. U mnie to pomogło
Dźwięk komara niestety dalej występuje i nie wiem co to może być
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*]
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*] ------------------------------ Jest:
BMW E46 XD M57D30 "Karwan"
BMW E39 M54B25 "Na Leniu" ------------------------------