Samochody z internetu i przekręty sprzedających

Porady i prośby nt kupna/obejrzenia wymarzonego auta
ODPOWIEDZ
s
seeker84
Forumowicz

Post autor: seeker84 »

Cóż Focusa bym nie kupił, a co bym polecił?
Myślę, że z Toyoty yaris była by zadowolona, choć nie wygląda zbyt "sportowo".
H
Hubert
Forumowicz
Auto: -
Model: -

Post autor: Hubert »

Cena niska, 12000 zł za 2005 rok produkcji.

Co do Forda Focusa zwróciłbym dużą uwagę na: stan zawieszenia z tyłu oraz zbieżność przód/tył (te parametry są regulowane). Kontrola geometrii w Noruato kosztuje 9.99.
Dlaczego zawieszenie tył? To zawieszenie składa się z: wahacza wzdłużnego z tzw. "cukierkiem", dwóch wahaczy poprzecznych (tzw. "banany") oraz wahacza poprzecznego do którego zamontowana jest sprężyna/amortyzator.
Co się z tym wiąże, dobre prowadzenie, ale wyższe koszty wymiany, nie jest to belka w której mamy 2 tuleje wymieniane raz na 200-400 tys. km.

Następnie zaciski tył...lubi się zapiekać mechanizm z ręcznego, na szczęście zaciski zregenerowane nie są drogie.
A dodatkowo standardowo: kompleksowe oględziny samochodu.

Zastanawia mnie: KOLOR SAMOCHODU BIAŁY + SILNIK DIESLA + 7 PEŁNYCH LAT SAMOCHODU + PRZEBIEG 150 TYS. KM (20 TYS. KM NA ROK PRZY SILNIKU DIESLA 1.6TDCI?) + TO ŻE SPROWADZONY.

BARDZO BYM UWAŻAŁ PRZY TYM ZAKUPIE, żeby nie wpakować się w regenerację turbosprężarki (zapewne z robocizną koszt ok. 1000-1500 zł) i wtryskiwaczami (nie wiem jakiej marki były tam montowane, czy da się je tanio zregenerować).

Ciekawy jestem wpisów w książce serwisowej i możliwości sprawdzenia tego w Niemczech.

Jak dla mnie sam samochód jako Ford Focus wypada pozytywnie, mimo pewnych swoich bolączek, dobre prowadzenie, przyjemny środek, niskie spalanie z tym silnikiem.

Jeżeli masz blisko to oglądaj, inaczej odpuść sobie.
Jak dla mnie może być to zakup podwyższonego ryzyka, gdyby to był 1.6 benzyna (bez lpg z przebiegiem 180 tys. km i 7 lat z możliwością sprawdzenia przebiegu, czy wszystkimi kartami z przegladów TUV to nie zastanawiałbym się. A tak diesel z przebiegiem 150 tys. km po 7 latach jazdy w białym kolorze...
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Hubert pisze:BARDZO BYM UWAŻAŁ PRZY TYM ZAKUPIE, żeby nie wpakować się w regenerację turbosprężarki (zapewne z robocizną koszt ok. 1000-1500 zł)

Potwierdzam, kumpel kupił 1,6 tdci z 2010r i turbina poszła do regeneracji - ubywał olej, do tego wirnik części zimnej oprócz potężnego luzu był totalnie zmasakrowany.

Do tego doszła typowa, z tego co czytałem, usterka tych silników - padł czujnik temp. i/lub ciśnienia szyny common raila, koszt w aso forda (tylko komplet) to masakra, ale czujniki pasują od hdci peugeota ;) Z tego co pamiętam to filtr paliwa lub oleju kosztuje chore pieniądze.
Michal
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

Biały Focus w tej cenie może być tylko pofirmowy :) i najprawdopodobniej cofnięty :)
Awatar użytkownika
Peter44
Forumowicz

Post autor: Peter44 »

http://legnica.olx.pl/piekny-seat-toled ... -309940049

Przebieg pare miesiecy temu a teraz zmiejszony czyli uzdrowiony i cena tez uszczuplona <zygi>

http://otomoto.pl/seat-toledo-klimatron ... 12715.html

Ach ta polska ma uzdrowiskowy wpływ na auta :lol:
Awatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: lucassiuss »

Peter44, ale na otomoto nie ma już napisanego że przebieg oryginalny więc wszystko jest bez przekrętu^^^^^^
Awatar użytkownika
Peter44
Forumowicz

Post autor: Peter44 »

UWAGA
Anglik PRZEKLADNIEC na Europe

http://otomoto.pl/seat-toledo-1-8-20v-s ... 71880.html
Awatar użytkownika
haszczu
Moderator
Auto: Seat
Model: Leon 1.8T AUQ

Post autor: haszczu »

Peter44 pisze:UWAGA
Anglik PRZEKLADNIEC na Europe

http://otomoto.pl/seat-toledo-1-8-20v-s ... 71880.html

Anglik nie boli. Auto jak auto
Awatar użytkownika
Maestro_86
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: Maestro_86 »

haszczu pisze:Anglik nie boli. Auto jak auto

Chyba kpisz... widziałeś jak warsztaty przekładają samochody? W większości przypadków wiązka elektryczna jest "sztukowana" a nie wymieniana na europejską. Nie dziw się jak później przy np. ładowaniu aku gdy pójdzie większy amperarz autko stanie w płomieniach. Przekładasz sam to wiesz że zrobisz to porządnie. A warsztat? robią to na sztukę.

śruby prawie nigdy nie są składane na klej do śrub tylko wkręcane z nieodpowiednim momentem. Ja takim autem bałbym się jeździć. Ori to ori. Przy przekładce niektóre zaczepy idą się ... i później we wnętrzu trzaski stuki...

Ale jak kto woli i kupuje auto nie ze względu na stan ale na cene to proszę bardzo :mrgreen:
Fuck false, true love, and enjoy life ! ;
Moja Seacina :) http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=4758
I Audiczka... http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=7432
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 2.0 16V ABF

Post autor: Centek15 »

Zgadzam się z powyższą opinią. Siostra kupiła przekładanego anglika (Peugeot 407 2.0 HDI) wszystko robione w warsztacie który robi przekładki gdzieś w tarnowskich górach. Panel do szyb jest tylko przełożony z prawych drzwi do lewych (i wiadomo jak teraz przyciski działają), w prawych zostało to miejsce zalane żywicą i pomalowane (niby nic nie widać ale po ściągnięciu boczku była masakra), ogólnie deska nieestetycznie i nie równo złożona, liczne wyłamane zaczepy (podłokietnik, jeden boczek z drzwi, jakieś szafeczki itp) ale bynajmniej jest cichutko w aucie (widocznie mocno dowalili śrubki) :P
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ