[ALL] Wycieraczki

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

[ALL] Wycieraczki

Post autor: kuba88w »

Kitaj, ja też nie zapierdzielam pow 130 jak pada ale moja już przy ok 120 zaczyna skakać dlategóż pytam :-) poszukam tej ze spojlerem na następny raz.
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

[ALL] Wycieraczki

Post autor: Kiziak »

Ja miałem wycieraczki poprzednio bezprzegubowe, ale po obniżeniu ramion maksymalnie do dołu uchwyt plastikowy zaczął uderzać o szybę kiedy wycieraczka szła do góry. Te wycieraczki zawsze trzymały się dobrze.

Później kupiłem wycieraczki przegubowe Valeo ze spojlerem ale jakimś takim małym i chyba za mało pochylonym. Te wycieraczki powyżej 150 podwiewało. Przy jeszcze większych prędkościach unosiły się nad szybą na tyle że ręka by się zmieściła. Dosłownie unosiły się nad szybą :D

Teraz mam Bosha obie ze spojlerem przegubowe i przy 160 na razie trzymały się dobrze. Jedyny ból to, że troszkę "skrzypią". Balem się znowu kupować bezprzegubowe żeby o szybę nie walił plastik.

Zauważyłem że mam delikatnie ramiona skręcone względem szyby i przez to pewnie tłucze w bezprzegubowych plastik o szybę jak się wycieraczka porusza do góry w dolnej pozycji.

Niestety nie da się ręcznie tych ramion skręcić aby były równolegle idealnie do szyby.
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

[ALL] Wycieraczki

Post autor: dropsik9977 »

Kiziak pisze:Ja miałem wycieraczki poprzednio bezprzegubowe, ale po obniżeniu ramion maksymalnie do dołu uchwyt plastikowy zaczął uderzać o szybę kiedy wycieraczka szła do góry. Te wycieraczki zawsze trzymały się dobrze.

Później kupiłem wycieraczki przegubowe Valeo ze spojlerem ale jakimś takim małym i chyba za mało pochylonym. Te wycieraczki powyżej 150 podwiewało. Przy jeszcze większych prędkościach unosiły się nad szybą na tyle że ręka by się zmieściła. Dosłownie unosiły się nad szybą :D

Teraz mam Bosha obie ze spojlerem przegubowe i przy 160 na razie trzymały się dobrze. Jedyny ból to, że troszkę "skrzypią". Balem się znowu kupować bezprzegubowe żeby o szybę nie walił plastik.

Zauważyłem że mam delikatnie ramiona skręcone względem szyby i przez to pewnie tłucze w bezprzegubowych plastik o szybę jak się wycieraczka porusza do góry w dolnej pozycji.

Niestety nie da się ręcznie tych ramion skręcić aby były równolegle idealnie do szyby.

uderzanie o plastik szyby przy kierowcy to kwestia wyregulowania mechanizmu wycieraczek... zdejmum podrzybie odkrec srubke przekrec mechanizm o 0,5 1cm w prawo czy tam lewo nie pamietam teraz i beda inaczej chodzily :)
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

[ALL] Wycieraczki

Post autor: Kiziak »

Hmm może źle się wysłowiłem. Ja je opusciłem na ramieniu. Ale mi chodzi o to że ramię wycieraczki jak się zdejmie wycieraczkę (ta metalowa część) nie jest równolegle do szyby. i to jest pewnie przyczyna tego że jak założę wycieraczkę bezprzegubową to plastikowy element trzymający wycieraczkę (ten plastik ktory wklada sie w ramie wycieraczki ktory trzyma pióro) uderza krawędzią o szybę.
O
ODI
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

[ALL] Wycieraczki

Post autor: ODI »

Kiziak, z pogiętymi ramionami nic nie zdziałasz - możesz tylko wymienić na nowe.
Mi pod blokiem powyginali oba ramiona, prostowałem kombinowałem i jeździłem. Wycieraczki zbierały wodę losowo - zazwyczaj zostawiały smugę na wysokości moich oczu, wycieraczka pasażera zjeżdżała aż na plastik podszybia i obie zgrzypiały niemiłosiernie nawet na mokrej szybie.
Dorwałem na allegro ramiona za 80zł i jak ręką odjął - gumy zostały te same, zbierają wodę elegancko i są cichutkie nawet na suchej szybie (czego nie polecam ale sprawdzić musiałem).
c
cyment
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDI AHF

[ALL] Wycieraczki

Post autor: cyment »

Panowie,

Założyłem do swojego tolka wycieraczki Valeo Silencio X-TRM.
Niestety okazalało się, że wycieraczka po stronie pasażera nie przylega do szyby na końcu (~2cm). Jest to do przeżycia, gdyby nie fakt, że w trakcie pracy wycieraczka hałasuje - tak jakby podskakiwała.

Ktoś wie jak temu zaradzić? Wkurza mnie to niemiłosiernie :-?
l
lolek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

[ALL] Wycieraczki

Post autor: lolek »

Przypuszczam, ze zachodzi na uszczelkę. Teraz pytanie czy sie nie odksztalci? Pewnie tez dlatego halasuje.
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Model: 1.9

[ALL] Wycieraczki

Post autor: Danielek. »

cyment, Ramiona też zmieniłeś na takie które są przystosowane do płaskich wycieraczek?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

[ALL] Wycieraczki

Post autor: vwir »

Tu masz rozwiązanie problemu: viewtopic.php?t=6913
c
cyment
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDI AHF

[ALL] Wycieraczki

Post autor: cyment »

A wplyw maja same ramiona, czy ich zakonczenia rowniez? Na opakowaniu widnialy zakonczenia takie jaki posiadam.

Ramion nie zmienialem i raczej nie bede tego robil (za duzo zachodu).
ODPOWIEDZ