Pompa wtryskowa

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
s
szymekgd
Forumowicz

Pompa wtryskowa

Post autor: szymekgd »

Jaki błąd, jaki kąt się przestawia? W pompie jest regulator kąta wtrysku który cały czas przestawia kąt - log stat. 004, 004BS i dynam. 004 i wiesz czy jest trafiony. Pamiętaj też, że przy zimnym silniku kąt jest opóźniany i silnik będzie inaczej pracował. Powietrze w przewodzie spowoduje że silnik będzie przerywał, może zgasnąć i ciężko będzie odpalać - ale tu rozwiązaniem jest dołożenie zaworka zwrotnego.
Michal
m
mariusz1987pl
Forumowicz

Pompa wtryskowa

Post autor: mariusz1987pl »

nie wiem jaki bo to mechanik sprawdzal odpala ciezko rano nie przerywa i nie gasnie tylko robi jak pisalem wyzej :(
s
szymekgd
Forumowicz

Pompa wtryskowa

Dowiedz się o nr błędu, przy problemach z nastawnikiem/pompą często spiralka na zegarach się zapala.
Michal
m
mariusz1987pl
Forumowicz

Pompa wtryskowa

mi sie nic nie zapala a gadal ze kat mi przestawia
s
szymekgd
Forumowicz

Pompa wtryskowa

Mi też się przestawia w czasie jazdy i to jest normalna praca zaworu n108: http://vaglog.rtnet.pl/mikim_106312.html
Może przestawia się początkowy kąt wtrysku? Ten ustawia się na stałe kołem pompy, jest jeszcze od strony tłokorozdzielacza pompy śruba (zaślepka) za którą (podobno) ustawiasz kąt początku tłoczenia pompy...
Michal
m
mariusz1987pl
Forumowicz

Pompa wtryskowa

powiedz mi co mam szukac kolega ma kabel i moze podlonczyc oprogramowanie zeby sprawdzic tylko gdzie on to ma szykac tam :)
s
szymekgd
Forumowicz

Pompa wtryskowa

Przy rozgrzanym silniku, na wolnych obrotach grupa engine: 001 dawka paliwa, 004 i 004BS kat wtrysku, 000BS początkowy kąt wtrysku, 013 korekcja dawek
Michal
m
mariusz1987pl
Forumowicz

Pompa wtryskowa

a mechanik mi gadal ze podczas jazdy mu pokazalo bledy
s
szymekgd
Forumowicz

Pompa wtryskowa

Skoro pokazywało błędy i nic nie było robione to będą one zapisane w pamięci, macie kabelek to sprawdź i podaj nr błędu ;)
Michal
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Szum w pompie wtryskowej 1M

Post autor: spec »

Odkopię temat bo szkoda zakładać nowego.
Odkąd zrobiło się ciepło zaczęło coś mi szumieć w pompie wtryskowej jak tutaj na filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=vIzTd5CfKcY
Błędów brak, samochód dobrze odpala, równo chodzi, dobrze przyśpiesza, spalanie na niskim poziomie, nic nie cieknie.
Sprawdzane było wszystko i jednoznacznie wyszło, że to pompa wydaje te dźwięki.
Co tam się mogło posypać?
Potrzebuje mieć samochód pewny więc chyba kupie inną używaną i zamienię bo wyjdzie taniej niż regeneracja. Ktoś wie czy wszystkie pompy wtryskowe w TDI są takie same?
Sprawdziłem w ETCE i powinny pasować ale wole się upewnić.
Na razie mechanik zalecił dolanie litra mixolu do baku i sprawdzenie czy się uciszy ale raczej samo się nie naprawi.
ODPOWIEDZ