[1M] Silnik bierze olej / wyciek oleju

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

U mnie od nowości co 10kkm lub co rok i mimo tego są zapchane, a oleje były lane Mobil, Helix jak był nowy, Valvoline i Castrol Edge, więc też nie jakieś najtańsze.

U mnie zapotrzebowanie na olej jest dość małe, może szklanka niecała na 1500km. Aktualny przebieg - dobija pomału do 150kkm.
H
Hubert
Forumowicz
Auto: -
Model: -

Post autor: Hubert »

Witam, mam pytanie dotyczące silnika 1.6 16V (najlepiej kod BCB):

Na jakim oleju jeździcie?
Jakie macie spalanie oleju?
Jeździ ktoś z WAS na oleju 5W50? Mobil czy Valvoline?
Awatar użytkownika
Kędzior
Forumowicz

Post autor: Kędzior »

Tolek bierze sporo oleju. Ktoś mi mówił że to przez gumki na zaworach wiecie coś o tym.

[ Dodano: 2013-02-16, 19:58 ]
Widzę że wy jakieś lepsze oleje lejecie :D Ja muszę olej dolewać co 500-600 km :D
Awatar użytkownika
skaza24
Forumowicz

Post autor: skaza24 »

Hubert pisze:Witam, mam pytanie dotyczące silnika 1.6 16V (najlepiej kod BCB):

Na jakim oleju jeździcie?
Jakie macie spalanie oleju?
Jeździ ktoś z WAS na oleju 5W50? Mobil czy Valvoline?

silnik BCB
Shell ultra 5W30

Na 15 tyś km starczało 0,3 litra na dolewke teraz na LPG troche więcej - 0,5 litra starczy .
Przebieg 160000 km , od fabryki na tym oleju .
BCB 1.6 16V 105 KM

Komp: STAG-4 eko
Reduktor: AC R01
Wtrysk: HANA 2000

http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=1249

Obrazek
Awatar użytkownika
misiekbig
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: misiekbig »

Ja mam zalane auto mobilem 1 5w50 peak life, wymieniam co 10 tyś. dolewam miedzy wymianami jakieś 200-300 ml, ale zauważyłem że poci sie trochę uszczelka pod miską i dekielkiem zaworów więc w najbliższym czasie do wymiany.
m
mateuszpce
Forumowicz

Post autor: mateuszpce »

witam, wzmawiam watek! mam nastepujacy problem silnik 1.6 akl rocznik 99 przebieg 204 tys (sprowadzony wiec pewnie wiekszy) olej castrol 10w40, bierze prawie 1 litr na 1000km, nie ma wyciekow, nie kopci. Czytalem ten watek juz dwa razy i chcialbym podsumowac.

Najpierw zmienie olej, pytanie na jaki ? 5w czy 10w ? opinie sa rozne wiec niech ktos fachowo wyjasni ktory.

Domyslam sie ze to nie pomoze wiec bede szukal tych pierscieni zbierajacych z innego vw o odpowiedniej konstrukcji.
Rozumiem ze tak jak ktos napisal w tym watku wymiana uszczelniaczy nic nie daje bo glownym problemem jest pierscien zbierajacy ?

Z gory dziekuje za pomoc !!

Dodam jeszcze ze auto zagazowane rok temu, stag 4 eco, jazda glownie po miescie, male odcinki. Pali na dotyk (akumulator roczny) chodzi rowno cicho moc w normie. Plynu nie ubywa nic a nic, dym w odpowiednim kolorze oraz w odpowiedniej ilosci.
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

Sprawdź poziom kompresji, jeśli będzie ok to na 99‰ pierścienie, wymiana uszczelnieniaczy też może trochę pomóc. Przy okazji warto zrobić.

Jeśli chodzi o olej, to rzadkiego będzie więcej brał, nic to nie pomoże...
m
mateuszpce
Forumowicz

Post autor: mateuszpce »

Ok dzieki za pomoc, olej rzeczywiscie jedynie 10w40, kupie dzis lotosa w makro bo jest 5 litrow za 49zl i bede dolewal do wymiany.

A z ciekawosci jesli cisnienie slabe to co pewnie silnik do wymiany ?

Ile trzeba szykowac na te pierscienie ? gdzie i jakich dokladnie szukac ?
Oraz ile wiecej na uszczelniacze, moga pomoc ale nie musza, jak rozsadny koszt to zrobie hurtem.
p
powe88
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 SR

Post autor: powe88 »

Mnie naprawa AKL wyniosła 1300zł w tym już robocizna
wymieniane :
*pierścienie (kompresji i zbierające)
*planowanie głowicy
*uszczelniacze zaworów
*panewki na wale (stare były przetarte)
*śruby do głowicy nowe
*uszczelki dół góra
i jeszcze parę tam części i płynów.
Mechanik sam wszystko sobie powinien załatwić no chyba że chcesz sam to naprawić ale to dużo pracy jest.
H
Hubert
Forumowicz
Auto: -
Model: -

Post autor: Hubert »

1300 zł za taką naprawdę z materiałami (uszczelka pod głowicą, nowe śruby, panewki itd.), ze "zregenerowaną" głowicą to dobra cena.

Rozumiem, że nowy pasek rozrządu i napinacz również był zamontowany plus nowy płyn.
Sam rozrząd (pompa, pasek, napinacz) to koszt ok. 250 zł, uszczelka głowicy ok. 60 zł, śruby kolejne 50-60 zł, "płynna uszczelka" do miski olejowej ok. 30-40 zł itd.
Za samo planowanie głowicy płaci się ok. 50-70 zł.
Jeżeli masz większy przebieg dobrze byłoby wymienić hydrauliczne popychacze, a po naprawie stosować olej dobrej jakości (markowy półsyntetyk lub nawet syntetyczny 5W40).

Czysto teoretycznie dobrze byłoby jeszcze raz wypłukać układ chłodzenia i olejowy - nie ma możliwości żeby do kanałów olejowych i wodnych nic się nie dostało.

Przy takim "braniu" oleju nie ma wyboru, znaleźć mechanika który zrobi to w rozsądnych pieniądzach.
Na razie musisz kupić bardziej lepki olej np. 15W50
http://allegro.pl/olej-petronas-syntium ... 43586.html
Oleje Petronas ze względu na małą popularność marki można kupić często w marketch np. Tesco, Real w obniżonej cenie ok. np. 5w40 4litry za 70 zł
ODPOWIEDZ