Witam, wiem już jak podłączyć podgrzewacz cieczy chłodzącej do TDIka, tak tez podziele się tą wiedzą z wami;p
Każdy kto chce założyć podgrzewacz w swoim TDi musi kupić kruciec głowicy wyposażony w świece żarowe oraz orginalny przekaźnik sterujący świecami wraz z kostką i kablami idącymi do aku, świec i ECU, ewentualnie 2 przekaźniki uniwersalne (o natężeniu wytrzymującym 50A najlepiej) kilka konektorów oraz pare różnych kabelków;p
Myślę ze nie trzeba chyba opisywać jak wymienić krucie bez swiec na króciec ze świecami zarowymi:)
Podgrzewacz jest wyposażony w 3 świece żarowe, Sterownik silnika steruje ile świec ma grzać, czy jedna, czy dwie, jest zależne od obciążenia akumulatora oraz temperatury silnika.
Ogólnie podgrzewacz grzeje do osiągnięcia temperatury 70 stopni i jest uruchamiany kilka sekund po rozruchu silnika.
na focie poniżej 2 orginalne przekaźniki, potrzebny jest tylko jeden, ja wykorzystam jeden, gdyż ten drugi jestnadpalony.
Mając orginalny przekaźnik sterujący należy podłączyć w następujący sposób:
1-zasilanie prosto do + z akumulatora, dosyć gruby kabel musi być, jak na zdjęciu.
2-tu podłączamy 2 świece żarowe od podgrzewacza, kabel może być nieco cienki jak do 1 ale również może być taki sam.
3-tu podłączamy jedną świece żarową od podgrzewacza.
na zdjęciu powyżej pokazałem tylko do których pinów należy wpiąć kable, w żadnym wypadku nie nalezy ich wkładac jak na tym zdjęciu:D lecz od drugiej str wcisnąć z zaciśnietymi konektorkami VW na kablach.
4-kabel czarno brązowy, podpinamy go do kostki od sterownika silnika pod pin nr.26
5-kabel czarny, jest to kabel + zasilający przekaźnik podgrzewacza, najlepiej jest go połączyć z grubym niebiesko-czerwonym kablem idącym do kostki sterownika. (można również poprowadzić go do skrzynki bezpieczników i dac go pod + występujący na przekręconym zapłonie.)
6-kabel czarno-niebieski, podpinamy go również do tej kostki co kabel nr.4 ale ten kabel wpianamy do pinu nr.6 przy kostce.
(piny nr.6 i nr.26 dają - na przekaźnik a nie +)
więc gdyby ktos chciał wykorzystać uniwersalne przekaźniki to 1 przekaźnik + z aku i pod 2 świeczki, a drugi przekaźnik + z aku i 1 świeczka, należy pamiętać o bezpieczniku, w orginalnym przekaźniku jest 50A, oraz do obu przekaźników zapodać + ze skrzynki bezpieczników, aby dochodził do przekaźników dopiero po przekręceniu kluczyka, no i jeszcze minus należało by podąłczyć do przekaźników. Do jednego przekaźnika dajemy z wtyczki od ecu (pin nr.6 grzanie na 1 świece) a do drugiego przekaźnika (pin nr.26 ten pin jest odpowiedzialny za grzanie dwóch świec.)
Man nadzieję że rozjaśniłem chociaż troszkę jak podłączyć podgrzewacz do auta nie wyposażonego fabrycznie w owy podgrzewacz.
Pozdrawiam.