[ALL] Szyba przednia / tylnia

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
_carlos-
Forumowicz
Auto: SEAT TOLEDO 1M
Model: 1,9 TDI ALH

Post autor: _carlos- »

A macie te szyby z paskiem?
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Ja nie mam. Zamontowałem sobie daszek przeciwsłoneczny z Bory i olałem temat paska.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
G
GangstaMarc

Post autor: GangstaMarc »

_carlos- pisze:Jak długo ją masz i jak się sprawuje?

Szybka ma dwa lata i jest w stanie perfekt :)
tzn była bo niedawno złapałem kamienia i zrobił się pająk. W tym tyg zgłaszam sprawę do ubezpieczyciela, albo poczekam aż się trochę ociepli.
Nie przeżywałbym jakoś strasznie wyboru szyby. Mimo, że mój staż za kółkiem to dopiero 6 lat to już miałem dwa razy uszkodzoną szybę od kamienia. Ze swojej strony polecam jedynie ubezpieczenie szyb. Nie jest drogie, a może się przydać.
Poza tym szyba jak szyba. Słyszałem różne opinie o np. NordGlass, ale szwagier taką włożył (innej opcji nie było u ubezpieczyciela) i po trzech latach trzymała się świetnie (później sprzedał auto). Wyglądała sto razy lepiej niż moja oryginalna w 10-cio letnim Toledo :)
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Post autor: dropsik9977 »

GangstaMarc pisze:
_carlos- pisze:Jak długo ją masz i jak się sprawuje?

Szybka ma dwa lata i jest w stanie perfekt :)
tzn była bo niedawno złapałem kamienia i zrobił się pająk. W tym tyg zgłaszam sprawę do ubezpieczyciela, albo poczekam aż się trochę ociepli.
Nie przeżywałbym jakoś strasznie wyboru szyby. Mimo, że mój staż za kółkiem to dopiero 6 lat to już miałem dwa razy uszkodzoną szybę od kamienia. Ze swojej strony polecam jedynie ubezpieczenie szyb. Nie jest drogie, a może się przydać.
Poza tym szyba jak szyba. Słyszałem różne opinie o np. NordGlass, ale szwagier taką włożył (innej opcji nie było u ubezpieczyciela) i po trzech latach trzymała się świetnie (później sprzedał auto). Wyglądała sto razy lepiej niż moja oryginalna w 10-cio letnim Toledo :)

ja mam nordglass :) w toledo bo tez musialem wymienic :)
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

Ja nie polecam ubezpieczeń szyby - oszuści. Poza tym wszędzie Nordglass wciskają.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Post autor: dropsik9977 »

DzieX pisze:Ja nie polecam ubezpieczeń szyby - oszuści. Poza tym wszędzie Nordglass wciskają.

ja kupilem z allegro takze nie wiedzialem dokladnie jaka i jaka dobra a zla
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

DzieX pisze:Ja nie polecam ubezpieczeń szyby - oszuści.

Niby dlaczego?

Ja miałem w Allianz kosztowało chyba 80zł czy 100zł miałem oryginalna szybę i pozwolili mi wymienić bez gotówkowo w ASO. Koszt w ASO to ponad 2000zł za wszystko chcieli mi dać do reki za szybę 1300zł.
Oddałem do ASO, oni się sami rozliczali, szybę dostałem oryginalną, zniżek nie straciłem i do tego wszystkiego przysługiwało mi auto zastępcze.

Także ja polecam ubezpieczenie szyb.

Audika ubezpieczyłem w Hestii za ubezpieczenie szyb wzieli 170zł, na wiosne będe kombinował żeby wymienić szybkę także ciekawe czy Ci jakieś problemy wymyślą
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

Mi wmówili że nie ma zewn. uszkodzenia (ja nie widziałem, ale się nie znam) i nie zapłacą. Potem się okazało że przy samej uszczelce jest, ale już było pozamiatane. Oczywiście warsztat Nordglass i cena za szybę taka, ze ja za 3/5 tego sobie wstawiłem. No i 25% z własnej kieszeni. Także to wszystko jest tak policzone żeby się im opłacało. Więcej tego nie wykupuje.
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Post autor: CandyCane »

Dostałem telefon od znajomych mechaników, do gości którzy jeżdżą i wymieniają szybke u klienta, np. w garażu.
Mi zaproponowali zieloną, z pasem lub bez za 400pln z wymianą. (Nie pamiętam firmy)
Podobno najlepiej, aby autko swoje odstało po wymianie, ale czy temperatura, jaką mam w blaszanym garażu (około 5st. więcej niż zewnetrzna) nie koliduje z "klejem" do szyb ? Czy po prostu nie jest za zimno aby po wymianie stał noc w garażu gdzie będzie około dajmy na to 0st.
Awatar użytkownika
_carlos-
Forumowicz
Auto: SEAT TOLEDO 1M
Model: 1,9 TDI ALH

Post autor: _carlos- »

Dziś wymieniłem szybę. Zdecydowałem się na sekurit z zielonym pasem przeciwsłonecznym. Koszt 400zł szyba + 100zł wymiana.
ODPOWIEDZ