Metaliczny dźwięk przy dodawaniu gazu

Tematy ogólno-techniczne
s
spajdi
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 2.3 V5

Post autor: spajdi »

Kermit auto chodzi na strumienicy dobrze nigdzie nie napisałem, że chodzi źle! Tylko dźwięk jest do d...y tzn. fanom agrotuningu przypada do gustu - mi nie :-D

Ps. w środku nie słychać wielkiej różnicy w dźwięku tylko na zewnątrz i przy odpalaniu... W 2.3 też się to inaczej pewnie objawia ta różnica dźwięku niż w 1.8...

Dlatego uważam, że strumienica nie ma sensu ponieważ:

- nie daje nic w porównaniu do wspawania rury w stary katalizator
- jest droższa od wspawania rury
- zmienia dźwięk wydechu (dla mnie zdecydowanie na gorsze, ale komuś się to może podobać)

Także IMHO albo nowy kat albo wspawanie rury w obudowę starego kata, a strumienica to najgorsze możliwe wyjście, ale każdy może mieć swoje zdanie i "metaliczny" dźwięk strumienicy może mu odpowiadać ;-)

Ja wyrzucam to dziadostwo na wiosnę także będę mógł tanio sprzedać nowa kosztowała podobno ok. 300zł właściciel się chwalił, że to nie byle co tylko jakiś cyt. "Miczel" z google mi wyszło, że chodziło mu chyba o strumienice Michael... :mrgreen:
K
Kermit
Forumowicz

Post autor: Kermit »

300zl za strumiennice?:P to chyba glupote zrobil albo ktos jego w konia zrobil bo strumiennica kosztuje w granicach 50zl:P

[ Dodano: 2013-01-12, 18:58 ]
niezle przeplacil:P ja kupilem za 50zl i nie slysze doslownie zadnej roznicy:)
s
spajdi
Forumowicz

50zł to nawet dobre wspawanie rurki nie kosztuje...

Ta moja firmowa strumienica działa tak, że wszyscy mówią, że mam wydech dziurawy :-D Już nie mogę się doczekać, żeby to wywalić i wstawić kata.

W środku u mnie też nic nie słychać, ale na zewnątrz jest porażka :evil:
a
astarot20

Post autor: astarot20 »

ja się podłączam pod temat. mam chyba ten sam problem tylko ze mi wywala błąd komputer i prawdopodobnie jest to od wypalonego katalizatora.
jak wspawam rurkę przelotową to ta sądna za katalizatorem nie będzie błędu pokazywać?
Lub ewentualnie co zrobić z sonda żeby nie wywalała błędu?
m
malark
Forumowicz

Post autor: malark »

Jak masz sondę za katem to naturalnie ze wywali błąd.
Słyszałem od znajomego (nie wiem ile w tym prawdy) ze można jakoś zrobić emulacje tej sondy i wtedy brak kata w niczym nie przeszkadza. Ale to musisz dopytac :-|
a
astarot20

można założyć emulator tylko jaki bo w tych dostępnych na allegro nie pisze do jakich modelów aut są przeznaczone
s
spajdi
Forumowicz

Można wspawać tuleję dystansującą która "odsuwa" sondę ze strugi spalin i przez to fałszuje wskazanie tak jakby kat. był sprawny, ale trzeba dobrego magika, żeby to dobrze działało i nie walił checkiem.
a
astarot20

niestety zastosowanie emulatora sondy nie pomogło
m
mmariusz92

Post autor: mmariusz92 »

Panowie odświeżę nieco temat,
Niestety też mam metaliczny dźwięk, który przy dłuższej jeździe drażni mocno ucho. Odkryłem, że mam wspawaną strumienicę, skąd najprawdopodobniej dobiega buczenie/brzęczenie - czy u każdego tak jest? Mam jeszcze małą dziurkę przy niej (komuś nie chciało się zdjąć tłumika i dospawać strumienicy od góry przez co jest malutka dziurka) i nie wiem czy to wina tego małego otworu czy samej strumienicy? Co polecacie?
A
Andrzejcbr
Świeżak
Model: ASV

Post autor: Andrzejcbr »

Duzo z tym nie zrobisz mialem ten silnik w pasku i niestety tam maja te sliniki.
ODPOWIEDZ