Maluj srebrzanka tylka ja dobrze wymieszaj bo na dnie puszki zbiera sie najlepszy towar Ja przy sezonowej zmaianie kol maluje i wygladaja jak nowe a koszt farby jest smieszny
To wiem że trzeba wymieszać dobrze bo na dnie jest to co najlepsze, i trzeba dobrze dookoła tarcze przede wszystkim wyczyścić bo tam najwięcej pyłku no i sam zacisk też. I chyba tak zrobię że użyję srebrzanki myślę że będzie lepiej a hamerita zużyje na coś innego bo mam matowego a jak już to wolałbym połysk.
Dzięki bardzo i pozdrawiam życząc wszystkiego co najlepsze w nowym roku.
pytanie odnośnie malowania zacisków - chciałbym oddać zaciski do piaskowania/szkiełkowania i malowania proszkowego. mam zamiar wymienić wszystkie gumki i tłoczki. czy w takim przypadku musze coś rozbierać, zabezpieczać? czy oddać zaciski do malowania razem z tłoczkami i gumkami i niech to całe pomalują a potem wymienić gumki i tłoczki czy rozebrać na części pierwsze, zabezpieczyć co trzeba i dopiero po pomalowaniu założyć nowe gumki/tłoczki?
Ja bym rozebrał i zabezpieczył do malowania. Nie wiem, czy uszczelnienia i resztki smaru wytrzymają wygrzewanie lakieru proszkowego. To jest w sumie ok. 200st.C, czyli więcej, niż wulkanizacji gumy. Trzeba tylko dobrze zabezpieczyć cylinder tłoczka, bo jak tam piasku naleci, to będzie error... Ewentualnie zostawisz do piaskowania tłoczek z zewnętrzną uszczelką, a wymontują do malowania. Prowadniki pół biedy, bo nie są tak dokładnie pasowane. Ja teraz przerabiam regenerację zacisków i zostanie w sumie stary tylko korpus i jarzmo. Reszta wszystko nowe (tłoczki, gumki, prowadniki, śruby, mosiężne odpowietrzniki).
A co do samego efektu po piaskowaniu, to moim zdaniem lepiej powierzchnię wyczyści szczotka stalowa na szlifierce + mała na wiertarce. Miałem porównanie na jarzmach, które sam robiłem (jedno piaskowałem i jedno szlifowałem). Piasek nie wyczyścił wżerów, a używałem na prawdę drobnego i na wysokim ciśnieniu (6-8 atm).
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ
ja maluje na czerwony bo miałem granatowy i mis ie znudził ;d tak apropo to szczotka druciana albo szczotka na maszyne przejechac zaciski i malowanie i jak nowe ;d;d
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
Polecam !