Paliwo w kanistrze.

Luźne gadki o wszystkim
s
seeker84
Forumowicz

Paliwo w kanistrze.

Post autor: seeker84 »

Może to będzie glupie pytanie, ale jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomym, który jest zawodowym kierowcą. Zaskoczył mnie stwierdzeniem, że nie można wozić paliwa w kanistrze na wszelki wypadek.
Prawda to, czy po prostu coś mu się ubzdurało?
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Paliwo w kanistrze.

Post autor: CandyCane »

Tak i nie.
Kanister ma być z legalizacjami i niewielka ilość. Nie chce skałamać, ale około 5-20l.
Sam jak jeździłem zawodowo, chcieli mi raz Austriacy dać mandat za 5l. w kanistrze bez homologacji, czy innego wymogu/oznaczenia.
Nie daj Bóg, zobaczyliby np. na terenie wroga DE, że na parkingu przelewasz paliwo, lub wlewasz do baku. (chodzi mi o np. parking przy drodze). Osobiście przy mnie chłopaczkowi wlepiali mandat.
Tak samo jest z bakami w samochodach dostawczych/ciężarowych.
O ile dobrze pamiętam, mimo że chłopaki podwieszali dodatkowe baki wzdłuż ramy, 100l. paliwa w nich mogło być, czyli prawie tyle, ile przewidział producent.
s
seeker84
Forumowicz

Paliwo w kanistrze.

Rozumiem, ale mi chodzi tylko o Polske i jej przepisy.
Więc podsumowując mogę wozić kanister 5 litrowy z paliwem, pod warunkiem, że kanister ma potrzebna homologacje i certyfikaty?
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Paliwo w kanistrze.

Post autor: Roxon40 »

Wygląda na to że taki choć to pewnie też zależy na kogo trafisz. Nieraz w plastikowych bańkach przewoziłem 35L on do Anglii i mimo szczegółowej kontroli nikt się nie przyczepił ale zawsze można trafić na czepialskiego. Myślę że 5 możesz spokojnie wozić. Miałem malucha to zawsze miałem piątkę i też mimo kontroli nikt się nie czepiał.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Paliwo w kanistrze.

Post autor: CandyCane »

Roxon40 pisze:...ale zawsze można trafić na czepialskiego. Myślę że 5 możesz spokojnie wozić...

Dokładnie tak.
s
seeker84
Forumowicz

Paliwo w kanistrze.

Dzięki za odpowiedzi Panowie :)
ODPOWIEDZ