[1M] Chwilowy brak ładowania

Wszystko o elektryce w aucie
m
musiek25
Forumowicz

Post autor: musiek25 »

Dziś pojawił się problem mianowicie po odpaleniu Tolka zapaliła mi się kontrolka ładowania po paru minutach zgasła podczas jazdy ale niestety dalej nie było ładowania, wszystkie podświetlenia przygasały,zapaliła się kontrolka od ABS za chwilę od poduszek aż w końcu odłączyło mi zasilanie LPG na szczęście dojechałem do garażu. Gdy próbowałem odpalić ponownie niestety już nie dał rady. Podłączyłem go pod prostownik po chwili ładowania odpalił i znów zapaliła się kontrolka od aku po czym po 2 minutach zgasła i wszystko wróciło do normy jest ładowanie i wszystko działa. Czy ktoś miał taki problem? Co to może być?
M
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Wyglądało by, że regulator napięcia coś przyświrował. W polo tak miałem. Jednego dnia zaświeciła się kontrolka podczas jazdy, ale zgasła po niecałej minucie. Następnego dnia jak odpaliłem to już świeciła się non stop. Wymieniłem regulator i jest ok.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Kończące się szczotki też potrafią nastraszyć.
Michal
e
eR
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: eR »

Polecałbym otworzyć puszkę z bezpiecznikami znajdującą się na akumulatorze i popatrzeć czy tam czasami coś się nie topi. ;-)
m
musiek25
Forumowicz

Zajrzę do niego w sobotę jak coś znajdę dam znać. Dzięki za sugestie.
Awatar użytkownika
Centek15
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 2.0 16V ABF

Post autor: Centek15 »

U mnie jak jest zimno to zawsze kontrolka się świeci po odpaleniu i wszystko w aucie słabiej działa ale po dodaniu gazu na 1200obr/min od razu gaśnie i jest spokój :)
Był: 1L 2.0 8v 2E 115KM 1992r
/viewtopic.php?t=6298
Jest: 1L 2.0 16v ABF 159KM 1995r :)
/viewtopic.php?t=7999
Obrazek Obrazek
m
musiek25
Forumowicz

jestem nie pocieszony, wiele prób spaliło na panewce już nie wiem co dalej robić. Alternator sprawdzony jest ok, regulator napięcia wymieniony na nowy, przewody obejrzane, skrzynka na akumulatorze przejrzana żadnych nieprawidłowości z nie stwierdziłem jest ok. więc co może być z nim nie tak? Pomocy.
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

musiek25 pisze:jestem nie pocieszony, wiele prób spaliło na panewce już nie wiem co dalej robić. Alternator sprawdzony jest ok, regulator napięcia wymieniony na nowy, przewody obejrzane, skrzynka na akumulatorze przejrzana żadnych nieprawidłowości z nie stwierdziłem jest ok. więc co może być z nim nie tak? Pomocy.

Sprawdziłeś ładowanie podczas świecenia się kontroli i po jej zgaśnięciu?
m
musiek25
Forumowicz

Problem rozwiązany, mianowicie padł przewód od alternatora ten czarny który dochodzi do skrzynki akumulatora dziś była wymiana i hula bez problemu. :mrgreen:
Awatar użytkownika
misiekbig
Forumowicz
Model: 1.8 20V

Post autor: misiekbig »

Witam, mam takie małe pytanie, dziś po wymianie paska wielorowkowego wziołem multimetr do ręki (CZasem przygasa mi delikatnie podświetlenie deski i światła pulsują) i sprawdziłem ładowanie było 14,3V. Samochód chodził na jałowym i zauważyłem po chwili że podświetlenie pulsuje, więc miernik w reke a tam cyferki pokazują 13,3V, zgasiem fure i znow bylo ok. Szczotki czy regulator pada?
ODPOWIEDZ