Uwaga na sprzedawane obuwie na Allegro

Luźne gadki o wszystkim
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Post autor: CandyCane »

Temat ma być ostrzeżeniem dla osób, które kupują obuwie poprzez serwis allegro.

Wiele razy kupowałem już buty na allegro, ze sklepów i koniecznie sportowe Nike. Jestem jakoś przekonany do tej marki jak i rozmiarówka sprawdzona.
Do rzeczy. Pod koniec września kupiłem na aukcji (nr. 2668601721) użytkownika basicsport_pl obuwie, które zostało do mnie wysłane kurierem „za pobraniem”. Wszystko do tej pory przebiegało bezproblemowo. Model jak i rozmiar się zgadzały, lecz podczas ubierania okazało się że jeden z butów jest delikatnie rozklejony. Długo zastanawiałem się czy je zwracać, z racji tego że spodziewałem się ze strace na czasie jak i kosztach wysyłki.
Wysłałem więc zdjecie do sprzedającego, który w mailu zapewnił mnie że faktycznie trafiły się buty z wadą i oczywiście je wymienią na ich koszt lub zwrócą pełną kwote i pokryją koszta przesyłek.
Oto zdjęcie jakie otrzymał sklep:

Obrazek

Wysłałem paczke bez rachunku, skoro miała być tylko wymiana na towar bez wad.
W korespondencji mailowej zmieniła się osoba na niejaką Joanne i tu problemy się rozpoczynają.
W wiadomości mogę przeczytać że te buty tak mają i wcale nie są tak strasznie rozklejone. Ten typ tak ma.

Witki mi opadły.

Odpisałem że skoro chcą sprzedawać uszkodzone buty to powinni zmienić profil sprzedaży na outlet lub lumpex i to nie moja wina że ktoś przyjął wadliwą serie i teraz próbują je sprzedać poza salonem (znajduje się w jednym z C.H. w Szczecinie) na Allegro.

Propozycje z ich strony padły następujące:

Wymiana na inne, - również rozklejone.
Zwrot pieniążków.

Wybrałem zwrot pełnych kosztów.

Joanna zwróciła jednak uwagę, że mogę otrzymać zwrot kwoty tylko za obuwie i proszą o przesłanie jeszcze rachunku.
W tym samym dniu wysłałem rachunek.

Tutaj kontakt się już pogorszył. Otrzymali rachunek listem poleconym i stwierdzili że jednak mogą mi odesłać, ale tylko buty. (na mój koszt)

Rozpocząłem spór Allegro, w którym odpisali iż kwota za towar została mi zwrócona na konto i przesyłają w załączniku skan przelewu.
W załączniku brak jakichkolwiek plików!
Kolejne odpowiedzi w sporze dotyczyły butów, które wg. Basicsport_pl nie są wcale uszkodzone i pieniążków nie zwrócą.
Przelew otrzymałem dopiero kilka dni temu, a mamy już prawie Listopad. Oczywiście suma jaka wpłynęła na konto pokrywa tylko same buty.

Dla porównania, podobny model Nike’ów które posiadam już 5 lat, na tej samej podeszwie:
(to samo miejsce)

Obrazek

Pozdrawiam z jeszcze niezasypanego Paryża i mam nadzieję że będziecie omijać tego użytkownika na Allegro.
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

A jak zareagowało na to Allegro ?
Da rade wyciągnąć o sprzedającego kase za wysyłkę czy trzeba sobie darować?
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Danielek. pisze:A jak zareagowało na to Allegro ?
Da rade wyciągnąć o sprzedającego kase za wysyłkę czy trzeba sobie darować?

Allegro nie reaguje w takich sytuacji wcale, do czasu zakończenia sporu między kupującym a sprzedającym (30 dni).

Już przez podobną sytuacje przechodziłem - później Allegro odsyła na Policje aby złożyc zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa. Jesli Policja podejmie się sprawy to później kolejno sprawa może trafić do sądu.
Koniec końcu, przez samo Allegro, ciężko wyciągnąć pieniążki. Generalnie można napisać że umywają ręce i na nic całe bezpieczeństwo płacenia np. przez payU.

Pieniążki za wysyłki sobie darowałem. Szkoda nerwów.
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Ehhhhhh dlatego dobrze że takich rzeczy nie kupuję przez allegro jak widać kupić jest szybko a zareklamować, no to już inna sprawa. I niby się oszczędza a jak przyjdzie co do czego to cena nie wiele jest mniejsza od ceny sklepowej.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Roxon40 pisze: I niby się oszczędza a jak przyjdzie co do czego to cena nie wiele jest mniejsza od ceny sklepowej.

Dokładnie tak. Powoli się tego uczę, że jeśli Allegro to tak, abym mógł podjechać osobiście jeżeli faktycznie tak się opłaca.
ODPOWIEDZ