Temat ma być ostrzeżeniem dla osób, które kupują obuwie poprzez serwis allegro.
Wiele razy kupowałem już buty na allegro, ze sklepów i koniecznie sportowe Nike. Jestem jakoś przekonany do tej marki jak i rozmiarówka sprawdzona.
Do rzeczy. Pod koniec września kupiłem na aukcji (nr. 2668601721) użytkownika basicsport_pl obuwie, które zostało do mnie wysłane kurierem „za pobraniem”. Wszystko do tej pory przebiegało bezproblemowo. Model jak i rozmiar się zgadzały, lecz podczas ubierania okazało się że jeden z butów jest delikatnie rozklejony. Długo zastanawiałem się czy je zwracać, z racji tego że spodziewałem się ze strace na czasie jak i kosztach wysyłki.
Wysłałem więc zdjecie do sprzedającego, który w mailu zapewnił mnie że faktycznie trafiły się buty z wadą i oczywiście je wymienią na ich koszt lub zwrócą pełną kwote i pokryją koszta przesyłek.
Oto zdjęcie jakie otrzymał sklep:
Wysłałem paczke bez rachunku, skoro miała być tylko wymiana na towar bez wad.
W korespondencji mailowej zmieniła się osoba na niejaką Joanne i tu problemy się rozpoczynają.
W wiadomości mogę przeczytać że te buty tak mają i wcale nie są tak strasznie rozklejone. Ten typ tak ma.
Witki mi opadły.
Odpisałem że skoro chcą sprzedawać uszkodzone buty to powinni zmienić profil sprzedaży na outlet lub lumpex i to nie moja wina że ktoś przyjął wadliwą serie i teraz próbują je sprzedać poza salonem (znajduje się w jednym z C.H. w Szczecinie) na Allegro.
Propozycje z ich strony padły następujące:
Wymiana na inne, - również rozklejone.
Zwrot pieniążków.
Wybrałem zwrot pełnych kosztów.
Joanna zwróciła jednak uwagę, że mogę otrzymać zwrot kwoty tylko za obuwie i proszą o przesłanie jeszcze rachunku.
W tym samym dniu wysłałem rachunek.
Tutaj kontakt się już pogorszył. Otrzymali rachunek listem poleconym i stwierdzili że jednak mogą mi odesłać, ale tylko buty. (na mój koszt)
Rozpocząłem spór Allegro, w którym odpisali iż kwota za towar została mi zwrócona na konto i przesyłają w załączniku skan przelewu.
W załączniku brak jakichkolwiek plików!
Kolejne odpowiedzi w sporze dotyczyły butów, które wg. Basicsport_pl nie są wcale uszkodzone i pieniążków nie zwrócą.
Przelew otrzymałem dopiero kilka dni temu, a mamy już prawie Listopad. Oczywiście suma jaka wpłynęła na konto pokrywa tylko same buty.
Dla porównania, podobny model Nike’ów które posiadam już 5 lat, na tej samej podeszwie:
(to samo miejsce)
Pozdrawiam z jeszcze niezasypanego Paryża i mam nadzieję że będziecie omijać tego użytkownika na Allegro.