Dziwny problem z hamulcami

Tematy ogólno-techniczne
a
adamwwy

Post autor: adamwwy »

Witam, mój problem polega na tym, że hamulce dość słabo działają, ręczny działa dobrze, po hamowaniu przednie felgi się mocno nagrzewają, tylne mniej, a hamulec mimo wszystko nie łapie od razu.Układ nie jest zapowietrzony, po wciśnięciu hamulca nie ucieka głębiej. Nigdzie nie ma wycieków. Samoregulatory w tylnych hamulcach działają prawidłowo. Hamulec ma najprościej to ujmując za długi jałowy skok. Co może być tego przyczyną??
Ostatnio zmieniony 08 maja 2010, 23:18 przez adamwwy, łącznie zmieniany 1 raz.
A
ALLka

Post autor: ALLka »

Zapchane przewody hamulcowe, kiepskie tarcze, kiepskie klocki.... możliwości jest troche ;)
a
adamwwy

Przewód mi kiedyś pękł, wymieniłem po obu stronach, tarcze i klocki TRW, nie są spalone, przegrzane itp. I ogólnie równo łapią tylko trochę za głęboko pedał wpada. Nie ma żadnej regulacji przy pedale hamulca (w Felicii nawet jest a tu nie :evil: ) W ogóle seryjne hamulce made by VW są lipne w porównaniu do innych... :cry:
A
ALLka

adamwwy, ja też z tego powodu narzekam, dla mnie czymś niepojętym jest dać niewentylowane tarcze do cięzkiego tolka.... w escorcie 1.4 8v miałam wentylowane.

Płyn hamlucowy kiedy wymieniales? sprawdz jeszcze czy nie sa zapieczone tloczki, czy gumki na tloczkach sa cale
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

A płyn hamulcowy ?
Sprawdź ile go masz i czy jest w dobrym stanie.
Może był i wymieniany ale różne rzeczy się dzieją czasem ...
a
adamwwy

Płyn wymieniany wraz z przewodami. Może te auta z grupy VW tak mają?? Tata ma golfa z identycznym układem hamulcowym i też nie jest dobrze, kolega w vento także, jak jeździłem passatem b5 też bez rewelacji (powiem nawet, że tragedia, jak sprawdzałem ile pojedzie i z 200 zacząłem hamować to zszedł do 180 i d... nie było hamulców, jakby tarcze w oleju były) Ale Octavia za to stawała w miejscu :-) Kurde, sprawdzę te tłoczki jeszcze i tulejki w zaciskach ale ostatnio było ok
A
ALLka

hmmm ja w pasku B5 1.8T nie narzekałam na hamowniki ale fakt do 2 złotych nie bujałam go bo nie było potrzeby :)

Lepiej sprawdz bo na hamulcach oszczedzac nie mozna :)
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Ja miałem ostatnio awaryjne hamowanie ze stówki prawie do zera bo jakaś kobieta nie spojrzała tylko wyjechała na drogę i muszę powiedzieć że czuje się bezpiecznie :)
A
ALLka

Lucas ale Ty masz inne hamulce :) gratuluje oby każdy zawsze skutecznie zdążył wyhamować :)
a
adamwwy

Nadal walczę z hamulcami... wymieniłem pompę hamulcową wraz z płynem, układ jest na 100% odpowietrzony, ręczny łapie tak, że na 2 ząbku auto nie ma ochoty ruszyć, ale... jadąc nim nie ma opcji żeby zablokować ręcznym koła... Dziwne to trochę bo Felicia ma identyczne hamulce z tyłu i tam nie ma najmniejszego problemu z zablokowaniem kół ręcznym hamulcem bez względu na prędkość... Skok jałowy hamulca wg. mnie jest zbyt duży i w żaden sposób nie idzie go zmniejszyć. Korektor hamowania, a także samoregulatory z tyłu są ustawione na max. tzn. bęben wchodzi z leciutkim oporem (nie ma rantu). Wymieniłem nawet cylinderki hamulcowe na takie od Felicii pick up (większe, średnica 22.2mm :-) ) i lipa... Dodam, że jedyną poprawą po wymianie cylinderków jest to, że po wciśnięci hamulca do oporu na piachu tył zostawia delikatny ślad hamowania... Już nie mam na to siły... Pozostaje jeszcze wymienić okładziny z tyłu mimo, że są praktycznie nieużywane... Może ma ktoś pomysł co jeszcze można by zrobić??
ODPOWIEDZ