Działa on na zasadzie podania sygnału domykania szyb, trochę jak gdy przytrzymamy kluczyk w zamku w pozycji zamykania.
UWAGA
Ważne, że aby to zadziałało, musimy mieć moduł komfortu, z obsługą szyb w zamku. Sprawdzamy to wkładając kluczyk w drzwi kierowcy, przekręcamy w pozycję zamknij i trzymamy, czekając czy szyby zareagują. W pozycji otwórz, szyby powinny się otworzyć. Jeżeli tak właśnie się dzieje, możemy zastosować ten moduł.
Moduł można kupić na portalach aukcyjnych, wpisując np. : "Toledo2 domykanie szyb". Koszt w moim wypadku to 33 zł z wysyłką
MONTAŻ
1. Demontujemy tapicerkę drzwi kierowcy: delikatnie podważamy osłonę uchwytu do zamykania drzwi, zdejmujemy ją i odkręcamy dwie śruby krzyżakowe. Od dołu mamy dwie śruby torx do wykręcenia. Potem z wyczuciem rozpinamy wszystkie spinki i zdejmujemy boczek. Otrzymujemy mniej więcej taki widok:

Ja dla bezpieczeństwa rozpiąłem wtyczkę od silnika elektrycznej szyby, chociaż nie jest to obowiązkowe.
W widocznym miejscu delikatnie nacinamy taśmę i odkręcamy izolację, odsłaniając przewody. Dla własnego komfortu, warto przetrzeć je szmatką z benzyną ekstrakcyjną, wtedy nie kleją się tak do palców.
2. W odkrytej wiązce znajdujemy dwa kable niebiesko-żółty i żółto-niebieski.

Niebiesko-żółty (górny na zdjęciu) daje impuls +12V przy zamykaniu auta z pilota (nie sprawdzałem, ale pewnie przy kluczyku też)
Żółto-niebieski (dolny na zdjęciu) po podaniu MASY, domyka szyby.
Można to sprawdzić, korzystając z próbnika żarówkowego za 3 zł w markecie, widocznego na zdjęciach

Zgodnie z otrzymaną od sprzedającego instrukcją lutujemy przewody. Można też użyć szybkozłączek, ale ja wolę lutowanie:

Ostatni kabel, w moim wypadku czarny, należy podłączyć do masy auta. Można tutaj użyć jednej z okolicznych śrub, ale pewniejsze było, dolutowanie się do grubego brązowego kabla we wiązce przy silniku elektrycznej szyby.

U mnie tak to wyszło (przed zalutowaniem czarnego, na testy był podłączony do jakiejś śruby)
Izolujemy wszystkie kable, zamykamy drzwi i robimy test:
https://youtu.be/LQXC2Wcq75U
Jeżeli wszystko działa, całość składamy w odwrotnej kolejności i cieszymy się z automatycznego domykania szyb, dostępnego dopiero w Toledo 3