[1L] Czujnik temperatury zewnętrznej - miejsce mocowania

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekP4
Forumowicz
Auto: 1L
Model: 1.6 AFT

Post autor: KrzysiekP4 »

Witajcie
Chciałbym dowiedzieć się gdzie mocowany jest czujnik temperatury zewnetrznej, wiem ze jeden czujnik jest na podszybiu który decyduje o załączeniu się sprężarki klimatyzacji, jednak chodzi mi o ten dzięki któremu pojawia się informacja na komp. pokładowym, wyczytałem że mocowanie może być w przednim zderzaku, tylko czy w 1L także?
Moje Toledo miało wymieniany zderzak przez poprzedniego właściciela, aktualnie w momencie gdy próbuję wyświetlić temp zewnętrzną przeskakuje o kolejną "zakladke" na komp. pokładowym, kwestia teraz jakie w nim jest mocowanie, po której stronie szukać, i czy jest to ten sam czujnik który występuje w 1M?
Na allegro wyszukałem czujnik który jest do toledo 92-99, za 120zl, jest on bardzo podobny do tego z 1M który chodzi za 39zl mniej więcej
Czujnik z alle:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

Czujnik mocowany jest w pasie przednim, trzeba zdjąć atrapę i jak stoisz przodem do samochodu, to od prawej poniżej zamka maski. Chyba, że nie masz wiązki, to wtedy koło akumulatora jest czarna wtyczka i może da się podłączyć tam czujnik
Obrazek
Awatar użytkownika
KrzysiekP4
Forumowicz

Jaki jest czas odświeżania temperatury na komputerze?
Będąc na zwykłym trybie komputera czyli wskazania spalania, temp oleju, przebieg
Nie odświeża mi się wskazanie temperatury zewnetrznej,
Najciekawsze jest to ze jak przejdę w te bardziej zaawansowane wskazania czyli spalanie chwilowe czy obroty silnika, tam temperatura jest odświeżania bez przerwy jakoś co 0.5sek,
Gdy np w trybie "zaawansowanym" będzie temperatura 25 stopni, wyjdziemy z tego trybu i wejdziemy w ten zwykły, dalej będzie wskazywania temperatura 25stopni mimo że aktualna temperatura to przykładowo 5stopni

Fakt faktem czujnik pochodzi z Toledo II mocowanie jest nieco inne, sam czujnik także budową jest inny, czy jest jakaś procedura zaadoptowania tego czujnika aby wskazywał aktualną temperatura bez wchodzenia w tryb zaawansowany?

Czujnik który wstawiłem:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz

Po zamontowaniu czasem trzeba poczekać kilka godzin, żeby poprawnie łapało, a jak szybko aktualizuje to nie wiem, pewnie jak jest zmiana. Spalanie to chyba co 100m (lub co 5s ale u mnie co 100m)
Obrazek
Awatar użytkownika
KrzysiekP4
Forumowicz

Zgodnie z tym jak napisałeś :) co prawda rano w drodze do pracy nie sprawdzałem, ale w drodze powrotnej temperatura zmieniła się na zwykłym trybie, wiec odczyt i odświeżanie temperatury jest, o tym ze delikatnie przekłamuje mam świadomość bo jest od innego samochodu ;)

Cieszy mnie jednak ze załapał bo juz miałem zamawiać różne termistory i testować :)
Obrazek
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz

Może dałoby to jakimś rezystorem jeszcze skorygować? Chociaż chyba nie bardzo, bo termistor to nie ma charakterystyki liniowej
Obrazek
ODPOWIEDZ