no tak tak, a w jego przypadku jednak coś jest nie tak, bo przy ruszaniu się zgodze, że ASR zadziała, ale pozostałe objawy świadczą raczej, że nawala czujnik...
Koła mam 195/65 15 cali, więc norma. Chyba kupię czujniki na przód (dużo nie kosztują, bo jakieś 25 zł sztuka) i spróbuję wymienić. Zobaczymy czy coś to pomoże.
Romano, taki czujniki za 25 zł to jakaś chińszczyzna i komputer może ich nawet nie rozpoznać, a wtedy nie dość, że kontrolka będzie świecić to i ABS nie będzie działał. A pozatym to może być czujnik tylni...
Romano, marek_igor, skoro nie ma bledow to po co wymieniac? Karczerem potraktuj. Skoro vag je widzi to jest "lacznosc", pozostaje zabrudzenie lub "kwestia umiejetnosci kierowcy".
Czujnik nie musi wywalać błędów, jeśli jeden bedzie walniety i pokazywal inna predkość to błędu żadnego nie ma. Można podłączyć się pod dobrego VAGa i sprawdzić prędkośći poszczególnych kół i jeden z nich będzie przekłamywał albo gubił sygnał.
Ja wcale nie sugerowałem mu żeby szedł do sklepu i od razu kupował, ale pewnie na tym się skończy.
U mnie w BMW miałem identyczny przypadek i nie pomogło czyszczenie ani nic, tylko wymiana. Pozatym wyciągnięcie czujnika tak żeby go nie uszkodzić jest dość ciężkie.
marek_igor pisze:Czujnik nie musi wywalać błędów, jeśli jeden bedzie walniety i pokazywal inna predkość to błędu żadnego nie ma. Można podłączyć się pod dobrego VAGa i sprawdzić prędkośći poszczególnych kół i jeden z nich będzie przekłamywał albo gubił sygnał.
Ja wcale nie sugerowałem mu żeby szedł do sklepu i od razu kupował, ale pewnie na tym się skończy.
U mnie w BMW miałem identyczny przypadek i nie pomogło czyszczenie ani nic, tylko wymiana. Pozatym wyciągnięcie czujnika tak żeby go nie uszkodzić jest dość ciężkie.
Dokładnie czujnik może też sprawdzić omomierzem/multimetrem będzie miał parę omów.
VW ABS problem (5:38...)
szymekgd o "umiejętności jazdy" tu nie chodzi, bo oprócz toledo jeżdżę jeszcze cordobą i focusem i tam mi nic takiego się nie dzieje ;P a czujnik za 27zł jest u mnie w sklepie z Delphi, za 45 z Febi. Wiem, że można spróbować wyczyścić tylko nie wiem czy na długo to pomoże. Skoro już raz tam brud wszedł to i drugi raz też wejdzie. Pod koniec tygodnia spróbuje to opanować jak mi się uda.