Dopóki nie podepniesz pod kompa i nie odczytasz błędów to raczej nic nie będzie wiadomo. Podejrzewam, że padł czujnik przy którymś kole i wskazuje cały czas prędkość 0. Ale to tylko moja teoria.
jeżdze tym autem niecały miesiąc i nie było problemu dodam tylko że dzień przed wystąpieniem problemów z trakcją zostały zmienione koła na letnie, aczkolwiek nie sądze że to mogłaby być przyczyna
[ Dodano: 2014-04-09, 19:36 ] A czy może to być spowodowane przez zbieżność? zima była na kołach 16 a teraz założyłem 17. Czekam na opinię z góry dzieki. Pozdrawiam
Witam. Mam problem z TCSem. Popadało sniegiem, deszczem i pojechałem ze znajomymi na opuszczony skład gdzie jest jeden lód. Wyłączyłem tcsa i latałem bokiem ( próbowałem ), bawiłem się trochę. Po jakimś czasie zauważyłem że kontrolka nie świeci ( dodam że na wyłączonym tcs zgasiłem silnik ) potem odpaliłem i zauważyłem że nie da się wyłączyć gdy naciskam guzik TCS, dodam że gdy ruszam to kontrolka mruga i czuje jak odcina go i szarpie, czyli że trakcja działa ale nie da się jej wyłączyć. Zaraz pojechałem do kumpla i podpiąłem go pod kompa, błędy były chyba 3 ale w żadnym nie było trakcji. Błędy skasował kolega i nadal nie da się nic zrobic, wgl się nie da wyłączyć trakcji. Wie ktoś co się mogło stać ?
futrosky, żebym dobrze zrozumiał:
- odpaliłeś auto i wyłączyłeś kontrolę trakcji co objawiło się świecącą kontrolką TCS na desce rozdzielczej
- następnie nie włączałeś TCS i zgasiłeś auto
- teraz nie ma reakcji na przycisk wyłączający TCS (nie świeci się kontrolka etc.)
Jeśli dobrze zrozumiałem i taki jest scenariusz to przychodzi mi do głowy tylko sprawdzenie przycisku wyłączania/włączania TCS czy jest tam wsio sprawne. Zakładam, że spalona dioda kontrolki TCS nie ma tu nic do rzeczy, skoro i tak po teoretycznym wyłączeniu TCS nie ma reakcji...