Panowie, możecie podac jakie grubości powinny miec tarcze przednie i tylne w 1M ? Dzisiaj sprawdzałem u siebie tarcze i przednie mają niecałe 21mm a tylne 7mm i nie wiem czy już czas wymienic czy mogę jeszcze pojeździc bez problemów (wiadomo że zima się zbliża i jak coś to wolę teraz to zrobic niż w zimę na mrozie ;P ).
Aha jeszcze jedno, lepiej założyc serie czy inne tarcze i klocki? Mam już klocki z Boscha na przód i nie wiem jakie tarcze do tego wziąc jakbym musiał wymienic. Z góry dzięki za pomoc.
Romano, wiem,że tego tematu jest aż 7 stron, ale mógłbyś trochę poczytać i się samemu przekonać, czy warto coś zmieniać czy nie. Życzę miłej lektury. Odpowiedzi na Twoje pytania, są już tu zawarte.
Maniekmc przeczytałem cały temat, i jakoś nigdzie nie znalazłem jaką grubośc powinny miec tarcze ;P A w linkach które w tym temacie są i po poszukiwaniach na necie (np allegro, intercars i inne) nie wiem nadal jakie są seryjnie grubości tarcz. Jedne mają grubośc 22 inne 25.
O pytania z drugiej części mojego wcześniejszego posta znalazłem już odpowiedzi.
Seria na przód ATE ma 280mm średnicy i grubość wyjściową 22mm, te co mają większą grubość to mają również i większą średnicę np 288mm i 312, ale z wymianą tych to już jest o wiele więcej roboty. Poczytaj post Bartka -tuning hamulców.
Panowie, mam pytanie odnośnie wymiany tarcz i klocków tylnych. Chodzi mi głównie o bolce (w zaciskach). Na przodzie nie ma problemu bo tam wystarczy miec ściągacze i te bolce się chowają i wkłada się klocki. Natomiast z tyłu z tego co mi wiadomo to te bolce są gwintowane. Jeżeli tak to powiedzcie czy dam radę to sam zrobic (wskazówki ?) czy muszę dac do warsztatu wymienic?