[1M] Jaki olej polecacie do Toledo II 1.9 TDI

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Święta prawda :-) Jak ktoś jeździ na 5W-40 czy 10W-40 czy innych i nic sie nie dzieje z silnikiem, tzn nie zaczyna brac tego oleju to najlepiej zostawić taki jak jest i tyle. Ja aktualnie jezdze na Castrolu 5W - 40 i przy tych mrozach odpalal bez najmniejszego problemu. Cala moja rodzinka jezdzi na Castrolu i z zadnym samochodem nic sie nie dzieje :-) I oby tak zostało. A dodam tylko olej kupuje u naszych zachodnich sasiadów bo czasami zdaza mi sie u nich pracować. Pozdrawiam Wszystkich :-)
Awatar użytkownika
woyti93
Forumowicz

Post autor: woyti93 »

Osobiście nie lubie kiedy ktoś mnie oszukuje :evil:, Castrol niestety to robi podając nie prawdziwe dane. Tu pozwole sobie zacytować
Pojęcie "pół-" lub "pełno syntetyczny" nie są nazwami chronionymi, dlatego producenci środków smarnych bez obawy piszą na opakowaniach co chcą, bez obawy, że ma to jakieś prawne następstwa. A co się tyczy dopuszczeń producentów pojazdów, tu też często się szachruje

Dlatego wybieram producentów, którzy tego nie robią.
Jeżeli chodzi o silnik AHF(pompa VP) to wybrałbym taki który spełnia jego normę, czyli 505.00 (nie 505.01 ani 506.01 - te oleje mają całkiem inną charakterystyke i zalecane są do silników z pompowtryskami) dodatkowo chciałbym, żeby to był olej w 100% syntetyczny, a nie żeby widniało to tylko na opakowaniu.
Idealnym olejem byłby taki z profilem minimum ACEA A3/B3(B4), HTHS przynajmniej 3,5-4 i żeby był to 5w40 - najbardziej optymalny olej na nasz klimat ;-) .
A takie oleje to np. Valvoline Synpower 5w40 (140-150zł za 4l :) więc cena dosyć przyjazna ) Liqui Moly Diesel Synthoil i High Tech (tutaj ceny ok.170-200zł, lecz HTHS jest nieco lepsze).
I w życiu nikt mnie nie przekona, że oleje półsyntetyczne czy mineralne są lepsze dla starszych silników - na prosty rozum im lepsze smarowanie tym dłużej coś chodzi.
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

woyti93 pisze:A takie oleje to np. Valvoline Synpower 5w40

To się decyduje na ten przy kolejnej wymianie. Dzięki
P
Power
Forumowicz

Post autor: Power »

Kolego ale pamiętaj że 5W40 jest dużo żadszy od 10W40 a gdy masz przejechane kilkaset tysięcy to po zalaniu 5W40 nie nadążyłbyś go dolewać, a ile to kosztuje to sam podałeś, dlatego też przechodzi się na 10W40 kiedy zaczyna z silnika cieknąć bo wiadomym jest że po latach silnik się coraz lepszy robił nie będzie.
*Power* Toledo II 1,9 TDI 110 KM AHF
s
sebol89
Forumowicz

Post autor: sebol89 »

Czyli dla mojego nieco starszego silnika by się taki super olej nadawał? Może mi silnik za bardzo przeczyścić
P
Power
Forumowicz

Post autor: Power »

Ile masz kolego przejechane i jakim miałeś zalane? Żeby Ci go tak nie wypłukał, że to płukanie i czyszczenie będzie widoczne na zewnątrz silnika, no tego nie chcemy prawda? :-/
*Power* Toledo II 1,9 TDI 110 KM AHF
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

sebol89 pisze:Czyli dla mojego nieco starszego silnika by się taki super olej nadawał?

Kolego nie eksperymentuj lej mineralny.
SZUBAR
s
sebol89
Forumowicz

Post autor: sebol89 »

Mam przejechane jakieś 230tys. Czym jest teraz zalane to nie mogę powiedzieć. Auto stoi w warsztacie na wymianie rozrządu. auto sprowadzone niedawno i nie jestem jeszcze bardziej wtajemniczony:)
t
tomik
Forumowicz

Post autor: tomik »

Ja też leję Castrola Magnatec 5W/40 i jest git.Pozdrawiam
JEDEN LUBI PALUSZKI A DRUGI PRECELKI!!!!!! 8-)
TOMIK
Awatar użytkownika
kristof
Zasłużony
Auto: BMW
Model: X5

Post autor: kristof »

SZUBAR pisze:
sebol89 pisze:Czyli dla mojego nieco starszego silnika by się taki super olej nadawał?

Kolego nie eksperymentuj lej mineralny.

:lol: :lol: :lol:

Porada dnia
ODPOWIEDZ