[ALL] Czujnik temperatury/Termostat - nie dogrzewa się auto

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

Wskazówka ma być idealne równo. Ona nie pokazuje liniowo temperatury.
Wymieniałem u siebie termostat jakiś czas temu bo wskazówka pokazywała prawie 90 stopni C, brakowało dosłownie grubości wskazówki aby była na środku a oba czujniki temperatury pokazywały 70 stopni na Vagcomie.
S
Stopek
Forumowicz

Post autor: Stopek »

lolek pisze:Tez mi wskazowka skacze. Dogrzewa sie a pozniej opada. I sie zastanawiam czy nie dac fury do mechanika. Bo jeszcze mam kilka innych rzeczy szwankuje.

Jeżeli po osiągnięciu 90c wskazówka nie stoi na baczność tylko opada to termostat jest cały czas otwarty, miałem to samo... po wymianie temp. stoi na 90 c.
WsZyStKo. Co Na PrAwDę LuBiĘ JeSt AlBo NiEmOrAlNe AlBo NiElEgAlNe AlBo TuCzĄcE :))
Obrazek
http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=8233
l
lolek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: lolek »

Zastanawiam się czy mam walnięty termostat czy tylko specyficzny silnik.
Na starcie zawsze mam jazdę po miescie, parę skrzyżowań, świateł, krotki odcinek prostej i silnik w 5-15 minut dogrzewa sie do 90 stopni. Dopóki jeżdżę po mieście wskazówka równiutko na 90. Ale później mam długą prosta bez przeszkód. Czy jadę 90 czy 120 wskazówka opada o "pol kreski". Później wjeżdżam znowu w miast i wskazówka rusza do góry aż osiągnie 90 stopni. Czy to możliwe, ze aż tak wychładzam silnik szybsza jazda? Sprawdzałem kilka razy i za każdym jest tak samo. Czy to jednak jakaś awaria?
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Termostat
a
agamiarz

Post autor: agamiarz »

Witam. Od dwóch dni przy uruchomieniu silnika miga mi czerwona kontrolka przy wskaźniku temperatury płynu chłodzącego. Po około 2 minutach zanika. Dzieje się tak tylko z rana (teraz były dwa dni deszczowe - samochód stoi pod chmurką). Kiedy wychodzę z pracy około 15 (temperatura jest wyższa) już ten problem nie występuje. Czym może być to spowodowane? Bo ta kontrolka chyba miga wtedy gdy samochód jest przegrzany.

ps. Dodam, że praktycznie tuż przed tym jak zaczęło się to dziać miałem wymieniony olej, wszystkie filtry (pewnie nie ma to znaczenia ale lepiej napisać).

Będę wdzięczny za wskazówki.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Zbyt niski poziom płynu.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Albo czujnik w zbiorniczku się zabrudził. Miałem tak gdy kupiłem auto. Wyciągnąłem zbiorniczek, wsypałem trochę małych kamyczków, zalałem benzyną, zatkałem wszystkie otwory i potrząsałem. Wyczyściło się tak, że od 4 lat spokój.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

vwir pisze:Miałem tak gdy kupiłem auto. Wyciągnąłem zbiorniczek...

Patent z szczoteczką do zębów też zdaje egzamin ;)
Michal
k
kedar88
Forumowicz

[TOLEDO 2] Problemy z czujnikiem temperatury zewnetrznej

Post autor: kedar88 »

Witajcie.
Mam toledo z 1999r 1.8 z klimatronikiem.
Szukam jakiegoś schematu podłączenia czujnika temperatury zewnetrznej do zegarów.
Przez brak odczytu temperatury nie włącza się klima:(
Sam czujnik jest sprawny. Wczoraj rozkreciłem zegary w celu poszukiwania przewodów łączacych czujnik z zegarami jednak ciężko bez schematu coś wydedukować. Ponadto po podłączeniu zegarów mam cjoinkę błędów + błąd immo przez co auto nie odpala. Jest ktoś w stanie coś poradzić podpowiedzieć?
Pozdrawiam Radek
R
Renovatio
Forumowicz

Post autor: Renovatio »

kedar88 z tego co się orientuje to w toledo 2 są dwa czujniki temperatury jeden umiejscowiony w przednim zderzaku i wyświetla informacje na zegarach a drugi w podszybiu który jest od klimy (przynajmniej tak u mnie jest toledo 2 klimatronik rok 2004)jesli się myle niech ktoś mądrzejszy mnie poprawi :)
Co do imo to zostaje tylko vag i skasowanie błędów z licznika i ew zaprogramowanie kluczyków od nowa, jeśli nie wyświetla temperatury to vag również powinien pokazać błąd.
ODPOWIEDZ