Dlaczego dziwne, troche wilgoci, mroz i moze czekac nas niespodzianka Sytuacja jest podobna do pneumatyki (ukl.hamulcowe) w ciezarowkach, jezeli w ukladzie znajdzie sie woda to zamarzaja zawory powietrzne i pozostaje nam czekac na odwilz, dlatego co niektorzy zalewaja (na zime) uklady specjalnymi plynami.
Może i masz rację z tym zamarzaniem, dzisiaj przejechałem 100 km i o dziwo ani razu nie złapał muła a temperatura była już w miarę przyzwoita tak ok -5 stopni więc może coś w tym jest, ale i tak jak się zrobi cieplutko to zabiorę się za sprawdzenie dokładne co mojej turbinie dolega i czy czeka mnie jej czyszczenie. Narazie będę obserwował poprawnoś działania w odniesieniu do temperatury
witam próbowałem przedmuchac swoja turbine w ktorej najprawdopodbniej sa zapieczone kierownice i przegonilem auto kilkakrotenie na 3 biegu do ponad 3 tys obrotow ....niby cos tam pomoglo i teraz chcialem zapytac czy moze ktos wie czy na 3 biegu i 4 jezeli obroty sa do 3.1 , 3.2 tys to lopatki sa juz na maxa wychylone ze czyszcza ten nagar czy trzeba krecic do wiekszysz obrotow ??? dziekuje
Mexicana17, nagar przeszkadza tam gdzie masz odcinke, wiec nie ma sensu pod 4tys. silnika wkrecac...Nizszy bieg, dla wyzszej temp spalin i obroty miedzy 2,5-3,5tys. powinny wypalic nagar i rozruszac kierownice, jak chcesz to zrobic z sensem to zaslep egr.
Mexicana17, w skrocie: egr wpuszcza do turbiny olej (z odmy, turbiny), jezeli dodasz do tego PSJ to juz wiesz skad sie bierze nagar na biezni kierownic...