Będę wymieniał płyn hamulcowy i zastanawiam się jaki kupić. Nie wiem co jest teraz wlane. Chciałem kupić Ferodo dot 5.1. Chyba najlepszy stosunek ceny do właściwości.
Może ktoś zna się lepiej i coś poleci? Czy 1l wystarczy? Różne informacje znalazłem od 0,5l do 0,9 l czy nawet ponad litr.
I jeszcze jedno pytanie, odpowietrzać pompę ABS Vagiem? Sprzęgło też się odpowietrza?
Dot 5.1 stosuje się w autach z ESP. Przy standardowym ABS lej DOT 4. Problem z 5.1 jest taki, że jest bardziej higroskopijny niż DOT 4 i szybciej Ci złapie wilgoć.
Witam, kupilem zestaw trw klocki+ tarcze. Hamuja swietnie ale ostatnio mi piszcza nie wiem czy to wilgoc temperatura czy po prostu takie sa. Raczej przez to piszczenie nie polecam;/
Co do wielkości tarczy to silnik 1.6 16V ma tarczę o średnicy 256 mm.
Przy biciu podczas hamowania wymiana tarcz z nowymi klockami (no chyba że klocki wymieniane były 1000-2000 km temu to wtedy zetrzeć klocki na papierze) powinna pomóc.
Dobrze byłoby zmierzyć bicie tarczy / piasty (mało kto wykonuje takie pomiary).
Podczas montażu nowej tarczy nie przesadzać ze smarem (ceramicznym, miedzianym), najlepiej w ogóle nie stosować smaru.