[1M] LCD Display w liczniku

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

Po dłuższej przerwie spowodowanej oczekiwaniem na płytki chciałbym ponowić temat. W przyszłym tygodniu będę miał zmontowane pierwsze 5szt. urządzeń wyświetlających napięcie i informację o nie zapalonych światłach.
Niestety pomysł o otwartych drzwiach poległ, ponieważ nasze tolki nie mają sygnału otwarcia drzwi dostępnego poza samymi drzwiami. Sygnał ten "wędruje" CANem od każdych drzwi do modułu komfortu, a moduł komfortu nie daje takowej informacji na zewnątrz. Ze względu na problematyczny sposób podłączenia takiego rozwiązania zrezygnowałem z tej funkcji.
Nadal nie została wykonana funkcja pomiaru ciśnienia doładowania, ponieważ potrzebuję chętnego z Lublina lub okolic z takowym silnikiem (najlepiej ARL) coby się do niego podpiąć pod czujnik i pomierzyć.
Obecne sterowniki będą dostępne z funkcjonalnością zawartą w opisie:

http://tomektak.republika.pl/doc/SeatDisplay.pdf

Pytania i uwagi mile widziane.
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

Możesz jedynie informować o otwartych drzwiach korzystając z sygnału na lampkę, ale o których konkretnie to już nie.
Co do drzwi to nie jest typowy CAN tylko komunikacja na poziomie 5V coś podobnego jak K-line. CAN leci między ECU-ABS-CANGateway
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

olinek2 pisze:Możesz jedynie informować o otwartych drzwiach korzystając z sygnału na lampkę, ale o których konkretnie to już nie.

Lampka zapala się także wraz z otwarciem zamka centralnego - więc lipa...
olinek2 pisze:Co do drzwi to nie jest typowy CAN tylko komunikacja na poziomie 5V coś podobnego jak K-line. CAN leci między ECU-ABS-CANGateway

...oj mylisz się kolego... Tam jest zwykły CAN o transmisji 62500bps. Komunikaty biegają co 20ms sekwencyjnie od poszczególnych urządzeń (sterownik, reszta drzwi).
CAN pomiędzy ABS-ECU-CANGateWay różni się tylko szybkością (no i oczywiście lata po innej szynie niż CAN komfortu).
Standard CAN to standard.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2011, 20:12 przez tomektak, łącznie zmieniany 1 raz.
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

No to widzisz, miło się dowiedzieć :) w sumie to nie miałem potrzeby ściągać stamtąd żadnych danych ;) to że HighSpeed leci miedzy ECU i ABS to wiadomo, ale o komforcie w sumie nie wiedziałem, dzięki ;)

Ale czemu lipa, przecież przy przekręconym zapłonie lampka świeci tylko jak drzwi są otwarte i zaraz gaśnie, więc po co ma wyświetlać info dopóki zapłonu nie przekręcisz ?
Awatar użytkownika
Wyplosz
Forumowicz
Auto: TOLEDO 1M
Model: AGZ

Post autor: Wyplosz »

tomektak, ja bywam od czasu do czasu w lublinie bo mam tam znajomych, tak że jak się będę wybierał to na pewno na weekend i auta nie będę ruszał przez sobotę na pewno z wiadomych przyczyn %%, tak że samochód mógł bym CI wtedy udostępnić, ale to dopiero w październiku będę się wybierał
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym :D
m
mcsurf
Forumowicz

Post autor: mcsurf »

tomektak, jak chcesz testować jestem na miejscu więc nie ma większych problemów :)
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM, 2000r
l
loockas

Post autor: loockas »

Rozumiem, że te 5szt na sprzedaż? Jaka cena końcowa?
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

OK! Zatem od czwartku będę miał gotowe do sprzedaży 3szt. każda po 50zł. Niestety jedna już zamówiona, a jedną zostawiam dla testów w dieslu. Cena za sztukę jak pisałem dawniej 50zł. Oczywiście jak będą chętni to następne sztuki pojawią się jak te zostaną zakupione. Mam wykonane płytki na 12szt.
Jeżeli zainteresowanie będzie duże to odpowiednio wcześniej zamówię więcej płytek.
mcsurf - odezwę się zatem do Ciebie pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego.
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

Byłbym chętny na takie coś tylko czy możliwe będzie wyświetlanie w przyszłości ciśnienia doładowania dla TDI? Bo nie wiem czy czekać na lepszą wersje?
Mam Tolka z 99 roku ze starszymi zegarami. czy wszystko będzie działać?
m
mcsurf
Forumowicz

Post autor: mcsurf »

spec, jako że też jestem z Lublina jak tomektak zadeklarowałem się że użyczę swojego TDI do testów czy będzie możliwość wyświetlania ciśnienia doładowania. Proponowałbym zaczekać, ja też bym był zainteresowany właśnie taką opcją :)
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM, 2000r
ODPOWIEDZ