Diesel czy benzyna (+gaz) ?

Toledo II generacji
ODPOWIEDZ
e
eryk328e46
Forumowicz

Post autor: eryk328e46 »

Mozna przyjac ze koszt instalacji gazowej to wymiana turbiny w dieslu i jakies drobiazgi. Znowu jesli chodzi o gaz to trzeba doliczyc jeszcze paliwo na odpalanie i wstepne rozgrzanie auta ,wiec jesli ktos jezdzi krotsze dystanse to troche tego paliwa jednak trzeba :mrgreen: Czy oprocz Sonego dopisze sie jeszcze ktos z Tdi i wydatkami???
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

rafik pisze:SONY 26tyś.km przez dwa lat, o kurcze to rajder z ciebie nie jest :mrgreen:
Ja to jestem taki dziadek co do Koscioła jeździ :P

kruk1406 pisze:Wcześniej jeździłem Passatem B5 TDI , a od 2007 toledo 1.8 20v benzyna+gaz i powiem szczerze że już nigdy diesla, jak dla mnie koszty utrzymani benzyny mimo że z gazem są dużo niższe, dodam że rocznie robię około 35 tyś kilometrów, nie wiem skąd bierzecie to spalanie w dieslach w granicach 3.8 4,5l . Z tego co czytam to wasza średnia prędkość wynosi chyba 40 km/h :lol: . Ja swoją benzynką przy średniej prędkości 130 km/h spalam 10 litrów gazu na 100 km, w chwili obecnej 26 zł na 100 km, latem około 4 zł mniej.Teraz mam zamiar kupić tolka 1.8 20VT i też założę gaz. Muszę nadmienić,że na gazie w moim tolku zrobiłem już 60 tyś kilometrów i nic się nie dzieje z silnikiem, wymiana oleju co 15 tyś bez żadnych dolewek,olej castrol magnatek 5W40 od nowości po dzień dzisiejszy.
Wrażenie jakbym czytał jakiegoś terrorystę islamistę :P Mała pomyłka nastąpiła :) Nie jeździmy 40km/h tylko 35,5 licznikowe :lol:
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Kruk1406 4,5l pokazał mi jak jechałem dokładnie 80 km/h. Średnio mi pali jakieś 5,5, nie mam lekkiej nogi, do tej pory z większych napraw to wymiana łożysk z przodu, czyszczenie Turbo, a tak to wymiana oleju wraz z 4 filtrami bo tak mi łatwiej.

Więc dla mnie sprawa jest oczywista że wolę Diesla i więcej jeżdżę. Wcześniej miałem benzynę ale bez gazu i fakt części niektóre tańsze ale za to wyjazdy dwa razy droższe :) Koszt paliwa.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

kruk1406 pisze:nie wiem skąd bierzecie to spalanie w dieslach w granicach 3.8 4,5l . Z tego co czytam to wasza średnia prędkość wynosi chyba 40 km/h :lol:

Na trasie przy prędkości 100-110 km/h mam spalanie wg komputera ok. 4,4l. Komp i tak zaniża to niech będzie wynik 5l/100km. Wyjdzie mi ok. 25zł/100km, wynik jak dla mnie jest zadowalający.

Klekot TDI bezcenny :)
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Ja gdyby nie to sprzęgło to praktycznie same czesci eksploatacyjne wymieniałem tylko...

Łozysko zaczeło huczec to chyba 80 czy 100zł za nowe, no i sprzęglo zmieniłem wraz z kołem zamachowym jednomasowym koszt 1200zl ale teraz jak to mówią bede jezdził do usr***j śmierci ;-)

Pękła mi gumka ( nie, nie ojcem nie bede :mrgreen: ) od przegubu wewnętrznego dostało sie troche piasku i stukał ale wydaje mi sie ze to mozna do czesci eksploatacyjnych zaliczyć wymienione juz bardzo dawno temu...

Turbo mam bez zmiennej geometri wiec także spokój.
Tylko leje i tankuje ;-)

Mam to auto 3 lata a włozyłem w niego tyle co nic a przebieg ponad 300 tyś :-)
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

rafik pisze:jaką instalacje założyłeś. Na wiosnę chce założyć, a nie wiem jaką, pytam na forum ale tu chyba sami diesle..

Kolego zakładaj BRC w porządnym zakładzie i nie będziesz wiedział kiedy jeździsz na gazie.
SZUBAR
e
eryk328e46
Forumowicz

Czyszczenie turbo ( pewnie zapieczona kierownica) z ciekawosci ile taka przyjemnosc kosztuje? I ile Wam diesel pali przy 130 km/h
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Czyszczenie turbo ( pewnie zapieczona kierownica) z ciekawosci ile taka przyjemnosc kosztuje?
Czyszczenie to koszt rzędu 300-400zł, całkowicie zregenerowana turbina natomiast to już koszt w okolicach 1000-1500zł.

eryk328e46 pisze:ile Wam diesel pali przy 130 km/h
Myślę, że większość osób nie zwraca uwagi na dokładne spalanie przy takiej prędkości. Opowiem jednak inną historię.
Jechaliśmy niegdyś na II Oficjalny Zlot TCP autostradą w kilka Toledziaków + admin swoją Mazdą :) Non stop prędkość rzędu 130-170km/h. Spalanie z klimą miałem 5.2 :D
e
eryk328e46
Forumowicz

Wow musze przyznac ze naprawde oszczedne autko i spalanie robi wrazenie. :-D
Awatar użytkownika
ilek8822
Forumowicz

Post autor: ilek8822 »

Myśle że odświeże trochę temat ;-)

Minął już prawie rok no i widać czasy się zmieniają. Diesel droższy od benzyny, a ma być jeszcze gorzej.

Racjonalnie rzecz biorąc jeśli ktoś nie jeździ TIR-em czy autobusem to nie wiem czy sie opłaca dieslem jeździć. Wiadomo że diesel mniej pali, no ale mając auto z gazem to gaz wychodzi taniej.

Co do wyników 5.0l na 100km przy ostrej jeździe to sory Panowie, ale nie uwieże. Chyba ze dla kogoś ostra jazda to gdy od czasu do czasu wyprzedzi coś redukując. Przerobiłem troche diesli i przy dynamicznej jeździe jest to 6-7l , a przy oszczędnej to w golfie 1.9 90KM 4.2-4.5l .

Ogólnie rzecz biorąc, każdy powinien wybrać auto do swoich preferencji. Porównywanie w sposób co jest gorsze, a co lepsze to droga do nikąd. Ja osobiście wole benzyne+gaz. Nie dlatego że nie lubie diesli (kocham je za NM) ale mój styl jazdy nie pasuje do nich no i troche drażni mnie ich praca w szczególności gdy jest zimno. :P .
ODPOWIEDZ