[1M] Nie działają elektryczne szyby

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

Post autor: kuba88w »

Dołączę się to tematu. Wczoraj zauważyłem taki problem. Wcisnąłem przycisk do pierwszego oporu żeby szyba się tylko trochę odsunęła i nic..... wcisnąłem do końca i normalnie poszła w dół. Okazało się, że jak wciskam, żeby się tylko trochę odsunęła ona wędruje w górę.. Jak wciskam do góry przycisk to szyba chodzi normalnie zarówno na 1 jak i na 2 poziomie.... Dodam, że na weekendzie byłem u faceta, który pobrał sobie program auta, żeby zrobić mi domykanie szyb z pilota.. Od tamtego czasu odsuwałem tą szybę ale kurcze nie pamiętam czy było ok (ahh te dziury w mózgu :-D ). WTF :-/ ??
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

kuba88w pisze:jak wciskam, żeby się tylko trochę odsunęła ona wędruje w górę

Masz prawdopodobnie wilgoć w przyciskach. Zdemontuj panel sterowania i przeczyść go. Bynajmniej u mnie to pomogło.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
m
mozerow
Forumowicz

Niedziałajaca elektryczna szyba kierowcy

Post autor: mozerow »

Witam. Gdy kopiłem auto silniczka sterowania szybą od strony kierowcy już nie było i mam teraz wielki problem by dokupić taki sterownik który będzie działać prawidłowo. Kupiłem już jeden no i niestety nie działa, brak możliwości sterowania szyba pasażera oraz zawieszanie się podczas odpalenia silnika9jeden z elektromechaników powiedział ze jest to silniczek od wersji po liftingowej). Czy ktoś mógłby doradzić jakiego typu ma być ten silniczek? Rok auta to 2001, 1.9TDi 110km wersja z elektryka tylko przednich szyb.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, 21:36 przez mozerow, łącznie zmieniany 1 raz.
Seat Toledo 01' 1.9TDi ASV 110km
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

Post autor: kuba88w »

koti, dzięki za poradę ;-) jak będę miał czas to się tym zajmę
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

mozerow to Tolego 1M miało lifting?? :shock: o czymś tu nie wiem?? :-P
siwy_a1
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

siwy_a1, miało w roku 2003...
g
greg605

Post autor: greg605 »

Witam. Ostatnio ułamał mi się jeden sliizg od elektrycznej szyby;/ ale to nie problem bo części już zamówione nowe slizigi i linki :) ale przy demontażu blachy z drzwi wleciał mi rygielek od zamka :( wypiął się cały ten pręt i nie wiem jak teraz go zamontować znowu dodam ze nie wykręciłem zamka bo nie mam odpowiedniego klucza ( wieloklin nr8)
ktoś ma jakiś pomysł jak to zamontować znowu? albo może ktoś ma fotke w którym miejscu on siedział
s
scyzoro
Forumowicz

Post autor: scyzoro »

Witam Szanownych Kolegów,
Prawdopodobnie urwały mi się linki do podnoszenia szyby i plastiki, ktore ją utrzymują, słychac że silniczek działa. Przy rozbiórce drzwi postępowałem zgodnie z manualem tj
http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm
jednak doszedłem do martwego punktu, mianowicie po rozkręceniu śrub mocujących poszycie ( za połowa manula) nalezy z boku drzwi rozkęcić 2 śruby typu "wieloklin 8"- tak jest w manualu.
1.Pytanie czy trzeba je koniecznie rozkrecac i co to są za śruby nigdy nie widziałem podobnego klucza do takiej śruby- moze jest jakąs jego inna nazwa.
2. drugie pytanie autor rozkreca pod plastikową czarną zaślepką również z boku drzwi zamek- podobnie jest to taka sama "gwiazdkowa" -"wieloklin" śruba. Czy koniecznie trzeba ją rozkręcać?
3. Jak rozkreciłem te kilka śrub trzymających poszycie to zauwazylem ze u mnie to poszycie jest jeszcze "przyklejone" do blachy drzwi (po obrzeżu) za pomocą chyba jakiegoś kleju kolor czarny, jest elastyczny,ciągliwy tak więc przy 15min dłubaniu mógłbym go pewnie usunąć. Co to jest za klej żeby potem przy składaniu mógł go ponownie nałożyć?
może ktoś pomoże
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Pewnie ktoś je przeleciał silikonem, bo mu się lała woda do drzwi.
Jeśli ktoś je już rozbierał, to jest szansa, że połamał już plastik łączący zamek z poszyciem i możliwe, że nie musisz wyciągać zamka. Klucz się nazywa SPLINE i kupisz go w pierwszym lepszym markecie. Ja akurat miałem takie, bo kiedyś kupiłem do odkręcenia głowicy w innym aucie (takimi śrubami jest przykręcona). Jeśli zdecydujesz że nie wyciągasz zamka to nie musisz kręcić tej małej śrubki pod zaślepką (akurat tam można dopasować zwykłego torxa).
s
scyzoro
Forumowicz

Post autor: scyzoro »

dzięki za odp. czy połamanie tego plastiku laczacego zamek z poszyciem czymś skutkuje? np niedziałającym zamkiem etc?
ten silikon jest o tyle dziwny ze jest bardzo elastyczny i jest troche klejacy, poza tym kolor czarny, napewno nie przypomina silikonu uniwersalnego...
ps. na te nietypowe klucze wydam pewnie więcej niz za caly zestaw naprawczy do szyby :-(
ODPOWIEDZ