Przeszukałem forum i nie znalazłem albo nie potrafię...
1.9 TDI 110 Po odpaleniu na mrozie, nie zawsze od razu zaczyna migać kontrolka przy wskaźniku temperatury (czerwona) i pojawia się kilkukrotne piknięcie (takie jak ręcznego nie puścisz)
kontrolka po jakimś czasie przestaje migać lub jeśli nie przestaje wyłączam auto, przy wyłączeniu auta i włączeniu ponownym nic się nie dzieje
może być tak że wskazuje za zimny olej w silniku? ostatnio bracik dzwonił (toledo 1.6 benzyna) z tym samym problemem
W zimie jest zimno. Jak jest zimno to różne rzeczy się kurczą, tak jest również z płynem chłodniczym. A więc w nocy się kurczy i jego poziom przez chwilę (do rozgrzania) jest pod czujnikiem wykrywającym jego zbyt małą ilość. Ot cała tajemnica.
Polecam lekturę do [poduszki - instrukcję obsługi Twojego samochodu - znajdziesz do pobrania na leonclub - 80% się powtarza.
przeczekać na rozgrzanie czy normalnie jechać? a z instrukcją oczywiście się zapoznam, do tej pory (2 lata) nie miałem nigdy konieczności do niej zaglądać
dzięki za odpowiedź!
Szymek08 pisze:Ale tak i tak kicha bo najpierw musze wyciagnąć rozrusznik żeby spisać numery bo bez tego to mówią że nic nie wymyśla by to szlak trafił.
Powodem migającej kontrolki płynu i 3krotnego sygnału dzwiękowego, jest zabrudzony czyjnik poziomu płynu. W zbiorniczku po prawej masz 2 druciki. Stara szczoteczka do zębów w ruch i szorujesz. U mnie pomogło
Szymek08 pisze: No i biorę młotek jak mi elektryk kazał i zacząłem opukiwać rozrusznik - podchodzę odpalić i Tolek pali od strzała. Czyli szczotki się zawiesiły i trzeba je wymienić jak będzie trochę czasu.
Mi też się wieszał rozrusznik w Kadecie i też waliłem kluczem Na ciepłym silniku nie kręcił. Na zimnym normalnie. Nie musisz od razu nowego rozrusznika kupować. Mi tamten elektromechanik za dwie dychy naprawił.
Witam! Tak odpala mój Toledziak przy temperaturze -20stopni po 14 godzinnym postoju przez całą noc, w nocy termometr pokazywał, na 3 piętrze w bloku -23stopnie. Łańcut. Co sądzicie?
http://www.youtube.com/watch?v=jx7Cl4gM ... e=youtu.be
Ostatnio zmieniony 02 lut 2012, 10:57 przez adrian2901, łącznie zmieniany 1 raz.
"Tylko ciężko pracując, można mieć to co się chce"