Witam! Otóż tak, rano, temperatura okolo -13 stopni, włączam, zapłon i grzeje świece(czynność powtarzam 3 razy), potem odpalam i 10 sekund cheltania, auto odpala, po czym troche nim trzęsie i obroty sa wyższe bo jakies 1050obr/min, po jakis 30-40 sekund obroty sie normują do 900obr/min i silnik pracuje równo, od odpalenia lekki biały dymek, a gdy chwile pochodzi troche mocniejszy a jak juz sie nagrzeje to dym znika. Czy silnik normalnie sie zachowuje? Czy takie podwyższenie obrotów i kilka sekund drgań to normalne? Czy cos jest nie tak? Prosze o odpowiedź.
"Tylko ciężko pracując, można mieć to co się chce"
Jezeli jestes pewny swiec to po co grzejesz 3y razy, jezeli nie to je wymien, a tak to wykonczysz szybko akumulator, wracajac do pytania: dymek ok, podwyzszone obroty ok, drgania nie ok, zacznij od sprawdzenia swiec i naladuj akumulator.
A ja mam taki problem. Rano po nocy przed wyjazdem do roboty odpalam Tolka i przy -15 odpalił dosłownie jak latem. Po 8.5 godziny po robocie to samo odpala lepiej niż latem. Potem znowu po 3.5godzinnym postoju odpalam Tolka i zgasły wszystkie kontrolki przekręcam zapłon i dopiero po chwili rozrusznik zakręcił i pięknie odpalił. po 5 minutach wychodzę ze sklepu i chce odpalić Tolka i Zonk Tolek nie odpala. Wszystkie kontrolki się zapalają następnie gasną i no i przekręcam zapłon żeby odpalić a tu nici - Rozrusznik nie daje znaku zycia. Wiecie co to może być????? Aku i świece są nowe. Zadzwoniłem do znajomego a on na to że albo szczotki się zawiesiły albo elektromagnes poszedł się gonić??? Koledzy a wy wiecie co to może być???
[ Dodano: 2012-01-31, 21:25 ] No i sprawa się wyjaśniła. Poszedłem za radą znajomego elektryka i poszedłem z ojcem po Tolka. Jeszcze raz dla sprawdzenia próbuje odpalić i cisza. Podnoszę maskę żeby usłyszeć czy elektromagnes załącza i słychać wyraźnie że załącza. No i biorę młotek jak mi elektryk kazał i zacząłem opukiwać rozrusznik - podchodzę odpalić i Tolek pali od strzała. Czyli szczotki się zawiesiły i trzeba je wymienić jak będzie trochę czasu. Jakiejś konkretnej firmy polecacie czy to bez znaczenia??
[ Dodano: 2012-01-31, 21:58 ] Albo koledzy może wiecie jaki jest rozrusznik w 1.9 TDI AHF żebym wiedział jakie kupić???
[ Dodano: 2012-02-01, 09:30 ] Ale tak i tak kicha bo najpierw musze wyciagnąć rozrusznik żeby spisać numery bo bez tego to mówią że nic nie wymyśla by to szlak trafił.