lukogi pisze:generalnie jest tak ze jak wlaczasz klime to odrazu wlącza sie 1 bieg klimy a jak wzrosnie cisnienie w układzie klimy do 17-18 bar to załącza sie 2 bieg. poto masz czujniki cisnienia które tez daja sygnal do kompa a on steruje wentylami. u mnie sytuacja wyglada tak ze kompresor stale butuje cisnienie a przy 17 bar zalacza sie wentylator i jak cisnienie spadnie to sie wylącza i tak co 20 sek co daje w upalny dzien niedostatnie chłodzenie na lo
Wszystko zalezy od tego jaki masz prestostat-czujnik cisnienia, w
1L i manualnej klimie siedzi 4-o pinowy o nr 1H0959139, jedna para stykow zalacza sprezarke gdy cisnienie w ukladzie miesci sie miedzy ok. 1,2-32Bary, a druga para zalacza 2bieg wentylatorow gdy cisnienie przekroczy ok. 16Barow. Jezeli cisnienie jest <1,2 Bara to klima i 1bieg wentylatorow nie zalaczy sie, gdy wzrosnie >32barow to rozlaczy klime do momentu spadku cisnienia. Do tego w ukladzie mamy wlacznik (
), przekaznik 176, bezpieczniki 6 i 19, pokretlo nawiewu (przy pozycji 0 klima nie powinna sie zalaczac-zabezp.oblodzenia parownika), sprezarke z elektromagn. (ma zawor bezp. ktory w ok. 40Barow wywala czynnik w kosmos) oraz przy chlodnicy przelacznik term. klimy i/lub wentylatorow 357 919 369E do tego, wg. schematu (u mnie brak), na podszybiu wystepuje czujnik temp. 1HO 959 625, ktory nie pozwala zalaczyc klimy <5st.C.
Jezeli cos pokrecilem to prosze o naprostowanie, powyzsze wyczytalem i przetestowalem na mojej klimie w ktorej rok po nabiciu ulecial czynnik
ps Podobno sa uklady, na pewno starsze, ktorych praca steruje prestostat, zalacza i rozlacza cyklicznie klime miedzy cisnieniami granicznymi.
Podlaczalem do klimy zegary i jakby kogos interesowaly cisnienia czynnika to przy temp. otoczenia ok.15st.C wysokie powinno miec wartosc ok. 10 Bar, niskie ok. 2 Bary, przy wyzszej temp. wysokie dojdzie do ok. 15 Bar, oczywiscie sprezarka musi dzialac juz kilka minut i rozprowadzic czynnik w ukladzie.