Mixol do diesla

Luźne gadki o wszystkim
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Mixol do diesla

Post autor: Kitaj »

Ja do 1.9TDI to bym się bał lać benzyny no chyba że 1.9D w tolkach 1L. Dodawanie benzyny do ropy powstało za czasów autosana i diesli w stylu W123-124 bądź golf 2
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
s
szymekgd
Forumowicz

Mixol do diesla

Post autor: szymekgd »

Troche benzyny nie zaszkodzi, pol baku pewnie zatrze pompe :-)
Michal
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Mixol do diesla

Post autor: spec »

Olej 2T ma lepsze parametry czyszczące, smarujące niż benzyna. W końcu po to dolewa się go do benzyny w dwusuwach. Po co wyważać otwarte drzwi? :-)
Dolewanie 2T do baku zwiększa cenę tankowania do pełna o 4 zł, efekt jest lepszy od paliw premium, verv i innych wynalazków a dodatkowo wychodzi taniej w przeliczeniu na litr. Mówimy oczywiście o olejach spełniających odpowiednie normy a nie o tytułowym Mixolu.

Ja do niczego nie namawiam, każdy leje co chce.
Ciekawostką są odnalezione informacje serwisowe w krajach afrykańskich, w których producenci zalecają zalewanie oleju 2T do baku. Ponoć samo VW nawet tak pisało.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Mixol do diesla

Post autor: Sony »

4zł do tankowania :D ?

To czemu producent przewiduje, że dolewamy 2% tego specyfiku do paliw, czyli stosunek 1:50 ? Zatem jak leję 50 litrów ropy to muszę wpierniczyć 1 litr oleju. Zatem tankowanie zwiększa się o ok. 13zł.

http://www.ioleje.pl/produkt,366/orlen- ... 40-1l.html

Oczywiście wiem, że wleje się go 200ml i też jest gucio, ale po co zatem producent pisze te 2%...
s
szymekgd
Forumowicz

Mixol do diesla

Post autor: szymekgd »

spec, mozna wlewac olej,benzyne,dodatki zimowe,stp itp.,ale po co skoro wystarczy zalac drozsza rope i efekt ten sam bez 'wywazania drzwi' ? :-)
Michal
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Mixol do diesla

Post autor: kornat »

Sony pisze:To czemu producent przewiduje, że dolewamy 2% tego specyfiku do paliw, czyli stosunek 1:50 ? Zatem jak leję 50 litrów ropy to muszę wpierniczyć 1 litr oleju. Zatem tankowanie zwiększa się o ok. 13zł.

Bo to jest przewidziane dla benzyny dwusuwowej a nie diesla ;) Zalewając do diesla 1:50 liczba centowa spada i to dosyć sporo. Przy zalaniu 1:250 liczba centowa spadnie o jakieś 2 jednostki.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Mixol do diesla

Post autor: Sony »

Zatem na 10l przyjmuje się 40ml i jest git :P Z ciekawości obadam temat. Zwłaszcza, że mam teraz jaja z autem i dynamiki brak, a nie mam czasu się tym zająć. Byleby do urlopu... Od 20-tego LABA i działanie z autem :D
s
spec
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Mixol do diesla

Post autor: spec »

szymekgd pisze:spec, mozna wlewac olej,benzyne,dodatki zimowe,stp itp.,ale po co skoro wystarczy zalac drozsza rope i efekt ten sam bez 'wywazania drzwi' ? :-)

Bo z tego co wyczytałem właściwości ON+2T są lepsze niż paliw "premium". Ba nawet są informacje, że przez dodawanie dodatków właśnie w wyżej wymienionych paliwach spada ich smarowność. Na forach de są testy spalania, mieszania itp ON+2T i przy odpowiednich parametrach oleju i jego ilości na litr.
Nie mam laboratorium to nie sprawdzę :-) ale informacje wydały mi się na tyle rzetelne, że zalałem i teraz i wiem, że zalewał będę do każdego baku.

Sporo informacji jest, że dolewanie oleju w samochodach z DPF wydłużyło okresy jego wypalania. Robiono też testy wtrysków gdzie zalewanie oleju poprawiało korekcje.
P
PIOTREK52125
Forumowicz

Mixol do diesla

Post autor: PIOTREK52125 »

kornat, centowa :-D ja słyszałem ale o liczbie cetanowej
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Mixol do diesla

Post autor: kornat »

PIOTREK52125, fakt, pomyliłem się przyznaje się bez bicia ;) tak to jest jak się pisze i z kimś rozmawia w jednym czasie :P
ODPOWIEDZ