Pompa ABS - zimne luty

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: vwir »

Wygląda na problem z zasilaniem pompy. Jedź po kolei od akumulatora i wymień bezpiecznik na akumulatorze. Potem sprawdź wtyczkę na pompie i wyczyść styki drobnym papierem ściernym. Jeśli znajdziesz schemat tej wtyczki to możesz sprawdzić, czy napięcie na zasilaniu ma prawidłową wartość.
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: dropsik9977 »

vwir pisze:Wygląda na problem z zasilaniem pompy. Jedź po kolei od akumulatora i wymień bezpiecznik na akumulatorze. Potem sprawdź wtyczkę na pompie i wyczyść styki drobnym papierem ściernym. Jeśli znajdziesz schemat tej wtyczki to możesz sprawdzić, czy napięcie na zasilaniu ma prawidłową wartość.

no to czyli moglo sie okazac ze nie potrzebnie wymienialem pompe jak jest rozwalone zasilanie :( a wtedy chyba sie w jajo ugryze...

ale jak z zasilaniem no to kontakt S i jazda w kable i to powinno pomoc jesli tu jest problem

i pytanie czy ja moge tez kontakt prysnac w sama wtyczke na pompie tez? czy tylko w kable od pompy?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

Pompa ABS - zimne luty

Ja siknąłem kontakt s w gniazdo w pompie, bo mi zalało płynem hamulcowym w czasie wymiany pompy. Później resztki wysuszyłem ręcznikami papierowymi. Pompa działa, więc pewnie niczego nie zepsułem ;)
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

vwir pisze:Ja siknąłem kontakt s w gniazdo w pompie, bo mi zalało płynem hamulcowym w czasie wymiany pompy. Później resztki wysuszyłem ręcznikami papierowymi. Pompa działa, więc pewnie niczego nie zepsułem ;)

no to wtedy tez tak zrobie kupie w pon kontakt sprey i popryskam te dwie wtyczki i moze pomoze :)
tzn mam nadzieje :)
g
guciek91
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: guciek91 »

Pisałem Ci sprawdź ten bezpiecznik na akumulatorze, będzie walnięty to nie bd zasilania, i taki błąd dostaniesz.
Była Nexia 1.5 8V 75KM ;)
Było Toledo 1L 2.0 8V 115KM automat !
Jest Toledo 1M 1.9 TDi 110KM :)
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

guciek91 pisze:Pisałem Ci sprawdź ten bezpiecznik na akumulatorze, będzie walnięty to nie bd zasilania, i taki błąd dostaniesz.

tak sa cale bezpieczniki ale stare takze je wymienie jutro :) bo chyba mam takie 3 same :) zielone tam widzialem jak sie nie myle
g
guciek91
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

Nie chodzi mi o te zielone 30 tylko te duże 40A albo 60 ta blaszka taka przykręcona po dwóch stronnach, spróbuj podważyć ją na środku, gołym okiem bd ok a po lekkim podwarzeniu rozleci się.
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

guciek91 pisze:Nie chodzi mi o te zielone 30 tylko te duże 40A albo 60 ta blaszka taka przykręcona po dwóch stronnach, spróbuj podważyć ją na środku, gołym okiem bd ok a po lekkim podwarzeniu rozleci się.

hehehe tego to nie sprawdzalem
blaszki nie widzialem tzn jest tam 3 bezpieczniki i kable przykrecone od czegos tam ;p troche ich tam jest z 5 6 i nie wiem od czego ;p
g
guciek91
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

foto

Masz tu zdiecie te czerwone kable są przykręcone do bezpieczników tych blaszek, są one węższe na środku, sprawdź je czy nie jest któryś przepalony ale tak jak Ci pisałem podważaj lekko je.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

Pompa ABS - zimne luty

Zerknij tutaj: forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=400572&start=14
Na lewo od tych trzech zielonych bezpieczników masz blaszki - bezpieczniki. O ile dobrze pamiętam to od świec żarowych, abs-u i klimy.

Edit: widze, że kolega wyżej był szybszy ;)
ODPOWIEDZ