byrt pisze:a mianowicie biegi ciężko wchodzą przy temperaturach poniżej 0*C,
To chyba jest normalne, u mnie też biegi ciężko wchodzą przez pierwsze parę minut, ale pamiętam jak przy -16st. w poprzednim aucie (toyocie) sprzęgło przymarzło
Spadku mocy nie zauważyłem.
Im silnik cieplejszy tym lepiej chodzi, natomiast na zimnym przy wrzucaniu dwójki jest czasami zgrzyt i ona szybko zeskakuje na luz przy zmianie biegu, reszta biegów normalnie siedzi. Olej w skrzyni był wymieniany pół roku temu.
A wystarczającą ilość tego oleju wlali - pytam bo mój zdolny kolega raz postanowił wymienić w ibizie olej w skrzyni i zamiast 2.5l wlał 1l i skrzynię zajechał. Może po prostu troszkę mało oleju jest. U mnie też przy dużych mrozach troszkę ciężej biegi wchodzą ale jak troszkę przejadę to wszystko śmiga tak jak trzeba
tutaj rowniez musze napisac bo mam podobnie
ze silnik na mrozie jak odpale i sie rozgrzeje normalnie na 900obr no to lekko skacze i cala buda lekko skacze takie uczucie jest;/ a napewno tak nie powinno byc no bo wiem po innych autkach tdi
To raczej normalne bo olej przy -10 czy -15 stopniach przypomina syrop klonowy i chwilę potrwa zanim się rozgrzeje i silnik zacznie ciszej pracować Ja czasami to aż mam problemy z wrzuceniem dwójki jak fest mróz przyciśnie. A i silnik wtedy całkowicie innaczej pracuje, bardziej głośno i właśnie taki delikatny przy ruszaniu jest także nie masz się co martwić
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*]
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*] ------------------------------ Jest:
BMW E46 XD M57D30 "Karwan"
BMW E39 M54B25 "Na Leniu" ------------------------------