[ALL] Klimatyzacja

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Climatronic Code - prędkość i obroty silnika...

Post autor: Sony »

Przedwczoraj sprawdzałem sobie poszczególne kody w klimie i zdziwiły mnie dwie rzeczy.

Nr 1 Pozycja 17C czyli Prędkość pojazdu.

Otóż gdy włączyłem tą opcję okazało się, że albo Climatronic zaniża prędkość albo licznik ją zawyża. Gdy jechałem dajmy na to 60 licznikowe to na klimie wskazywało mi 50km/h ;]
Czy to jest normalne ?

Nr 2 Pozycja 18C czyli Obroty silnika.

Gdy wybrałem tą opcję to mimo, że miałem bieg jałowy i jakieś licznikowe 900 obr/min. na klimie wskazywało mi 3.5 czyli 3500obr :/ Pytanie czy macie poodobnie czy coś u mnie niby jest walnięte ?

Dodam tylko że mam "klimę" wolną od błędów. Pozycja 1C wskazuje mi elegancko 0, czyli tak jak powinno być ;)
Awatar użytkownika
Robo
Zasłużony

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Robo »

Sony z tego co się orientuję wszyscy producenci popularnych samochodów zaniżają wartości prędkościomierza w dół o jakieś 10-15% . To jest zawsze pierwsze spostrzeżenie osób które kupią nawigację i porównają prędość z odczytu GPS a wskazanie prędkościomierza. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

[ALL] Klimatyzacja

Czyli jak fotoradar jest i ograniczenie do 70 to hulaj dusza piekła nie ma :D
Zamiast licznikowych 70 można mieć 80 :P Dobre to zaniżenie jest na fotoradary :P
Awatar użytkownika
Robo
Zasłużony

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: Robo »

Większość fotoradarów robi fotki przy przekroczeniu ok 20km/h powyżej ograniczenia. Wyjaśnienie jest proste lepiej skasować więcej kasy za tą samą robotę (ustalenie właścicela auta itp.) :-D Są jednak takie przypaki gdzie właścicelem fotoradaru jest gmina wtedy pstrykają po przekroczeniu ograniczenia nawet o 1 km. Zany przypadek to foto w Białym Borze na drodze krajowej nr 25
Moderacja jest wtedy, kiedy ja cenzuruję, a cenzura wtedy, kiedy mnie moderują.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

[ALL] Klimatyzacja

Ja tam przy fotoradarach zawsze zwalniam do ograniczenia ;) Chociaż fakty są takie że połowa słupów jest tylko na postrach bez fotoradaru :P

A co mi powiecie o tych obrotach w pozycji 18C ?
Prędkość oki, ale to mnie dziwi...
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: bartek »

kiedyś słyszałem, że podobno climatronik pokazuje prędkość czytaną z czujnika ABS, dlatego jest dokładniejszy(bardziej wiarygodny)
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
m
mlody
Forumowicz

CLIMA

Post autor: mlody »

witam.
mam ochote przerobic zwykle pokrętełka czyli analogi w cyfrowe sterowanie klimą czyli wyswietlacz. co musze wymienic poza panelem i ramką?? i ile to mniejwiecej bedzie kocztowało?
A
ADIWWL

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: ADIWWL »

Czyli chcesz przerobić zwykła klimę na climatronic poza panelem i ramka to jest najmniejszy koszt musisz wymienić prawie wszystkie bebechy od sterowania nawiewami ponieważ ta co masz są sterowane manualnie (chyba za pomocą linki) a muszą być sterowane za pomocą automatu jeżeli znajdziesz wszystko z rozbitka albo anglika to koszt nie powinien być zbyt wysoki ale cała deskę rozdzielczą trzeba rozmontować
s
sz.p.bartek
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...
Kontakt:

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: sz.p.bartek »

Poza sterowaniem to jeszcze czujniki nasłonecznienia.
Jakby co to mam uszkodzony panel climatronica (tzn wszystko dziala tylko czesc cyfr sie nie wyswietla tych od temp.). Moge oddac za smieszne pieniądze jak chcesz popróbować :)
Toledo II TDI ASV+ Powered by TUNE-UP
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

[ALL] Klimatyzacja

Post autor: gurszczak »

niezle wyzwanie sobie kolega mlody, postawił wg mnie bedzie troszke pierdzielenia z tym i chyba najszybciej to jak napisał ADIWWL, przemontowane od jakiegoś anglika tylko znając życie to auta z manualna nie sa przystosowane pod żadnym kątem do climatronica i z przymocowaniem wsyzstkiego moze tez być problem. No ale mowi ze Polak wszystko potrafi :)
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
ODPOWIEDZ