Po długich bojach rozebrałem w końcu tylne prawe drzwi i dostałem się do zamka. Drzwi od jakiegoś czasu nie otwierały się, pozostawały zamknięte cały czas. Vag pokazywał cały czas błąd:
00931 - Locking Module for Central Locking; Rear Right (F223)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
Zakupiłem więc nowy zamek podejrzewając, że stary będzie do wymiany. Naśladując czyjeś boje z tym samym problemem rozbroiłem go za pomocą lutownicy i ręcznie przekręciłem zębatkę w środku otwierając tym samym drzwi (w końcu!!). Reszta poszła gładko, zamek wykręciłem, linki przepiąłem na nowy, przykręciłem, podłączyłem i... drzwi zamknęły się razem ze wszystkimi, otworzyłem je podwójnym pociągnięciem klamki, zamknąłem pilotem ale kierunki nie mrugnęły.
Otworzyłem i zamknąłem z pilota kilka razy, za którymś kierunki mrugnęly i już więcej tych drzwi nie mogę otworzyć
Podpiąłem pod vaga, skasowałem stary błąd, odpiąłem, wysiadłem zamknąłem z pilota, otworzyłem, ponownie podpiąłem i błąd nie wrócił. Słychać wyraźnie jak zamek pracuje, czego nie było przy starym. Jeśli dobrnęliście do końca, pytanie brzmi: WTF?!
ok, już wszystko hula jak należy, problemem był zbyt mały luz pomiędzy zamkiem a jego uchwytem (uchem)