Witam!
Jestem właśnie świeżo po wymianie radyjka w Toleuszku.
Kluczy nie trzeba kupować ,bo nie są one niezbędne przy tej operacji.
Ja rozbroiłem starą wycieraczkę taką płaską z tesco (taką akurat miałem w częściach) ,wyciągnąłem z niej jeden z tych płaskowniczków metalowych .Uciąłem 2 kawałki kątówką około długości 10 cm i pasują one idealnie w szczelinę.Wsadziłem te "klucze" i praktycznie od razu wyciągnąłem radio bez problemu.
Blaszki mają za zadanie docisnąć te poprzeczne blokady w radiu aby się schowały i wtedy całość nie jest niczym już blokowana
Oczywiście separator jest potrzebny .Montowałem Pioneerka 2300ub i bez separatora ściągał lipnie.Dodatkowo standardowo rameczka musi być (kupione na allegro za 14 zł łącznie z separatorem ) .
Teraz co do podłączenia nowego radia to jeżeli wepniemy same wtyczki tak jak leci to radio będzie gubiło pamięć i każdorazowo będzie lipa. Ja miałem o tyle łatwiej ,że obeszło się bez obcinania i lutowania .Wtyczka Pioneera ma na plusie(czerwony) oraz na pamięci (żółty)łączone przewody za pomocą wsuwek .
Żeby radio nie gubiło pamięci i żeby działał poprawnie centralny trzeba zamienić przewody tzn ,połączyć czerwony plus wychodzący z wtyczki od radia z żołtym przewodem od pamięci a żółty przewód od pamięci połączyć z czerwonym plusem .Natomiast jeśli złączymy ze sobą bez zamieniania żółty+czerwony to wtedy nie będzie działał centralny z pilota .Wklejam fotkę jak połączyłem .Niebieski przewód jest to +12v po włączeniu radia i z nim podpinamy przewodzik od separatora.
Widać na focie zamianę przewodów żółty i czerwony
Tak po zmontowaniu
Sorki za zdjęcia ale robione telefonem.
Narazie wsio działa dobrze no z mały wyjątkiem ,że nie świeci na liczniku okienko odpowiadające za radio ale to przeżyję .