Sony pisze:damian1231795, ja nie zamierzam oszczędzać na bezpieczeństwie. Opony, które mają 5 lat tracą sporą część swoich właściwości, a więc gorzej trzymają się drogi, mają dłuższą drogę hamowania itepe itede...
Wiem ze poleca na mnie gorzkie slowa krytyki ale,
dla mnie to strata pieniedzy kupowac nowa opone za 300-400 zl skoro mam 4 szt za 500zl i tak samo bede na nich jezdzil jak i ty na tych nowkach,poza tym nigdy nie spotkalem sie z bezposrednia konfrontacja ani porownaniem opony 5 letniej z nowa dlaczego producenci nie podaja roznicy drogi hamowania,nie ma filmikow demonstracyjnych jaka jest roznica w prowadzeniu auta na 5 letnich oponach,ani chociaz porownania w postaci wykresow?
Znaczy to ze roznica jest tak nie wielka ze nie ma sie czym chwalic?? Czy po prostu argumenty slowne sa tak silne??
Jedynie co to puste gadania ze mieszanka twardnieje,guma traci swoje wlasciwisci itp.
W polsce wiekszosc aut jezdzi na oponach uzywanych ok 10 letnich i nikt sie nie przejmuje rocznikiem i tym ze producent twierdzi ze taka guma stracila swoje wlasciwosci,dzieki takiemu gadaniu pewnie sie wzbogacaja bo ktos sie naslucha i poleci wymieniac opony.
Jezdzilem na 10letnich Debicach Frigo (Fiatem Seicento) trzymaly sie rewelacyjnie drogi i nie nazekalem.
Ale kazdy ma swoje pogladay i doswiadczenia.