Danielek. pisze:Przymierzam sie do zakupu zimowek jako ze budzet skromny postanowilem kupic 2 szt teraz i 2 przed zima,przymierzam sie do zakupu Debicy Frigo 2 czy ktos z forumowiczow uzywa takowej lub mozecie polecic jakies nie drogie i dobre zimowki??
Ja polecam niedrogie opony w tej samej cenie co Dębica nieraz i tańsze Kleber Krisalp HP 2 jeżdżę już 3 sezon na nich jakieś 3 miesiące temu kupowałem nowe znajomemu 195/65/15 z 2011 roku za 200 zł za sztukę. Lepiej zimówki już kupować koło września są tańsze. Dobrze się mi na nich jeździ na śniegu są ok, na suchym mokrym asfalcie też są dobre. Jedyne co to widać że mają słabe niewzmacniane boki opony, trzeba uważać na krawężnikach itp. Dębica Frigo zarówno directional jak i frigo 1 frigo 2 to dobre budżetowe opony szczególnie na zaśnieżone drogi gorzej już na mokrym asfalcie itp. Polecam też Matadora, jak również dobre opony bieżnikowane Targum z mielca i firmy Profil szczególnie te są jakościowo dobre, osobiście aktualnie w Seacie nie używam nalewek ale we wcześniejszych tak z mielca i były spoko i cena też przystępna. Profil robi jeszcze lepsze brat ma w mesiu CLK 4 sezon i są miękkie jak nówki w ogóle nie widać że nalewki tylko po napisie. Długo by pisać to tyle inne szczególnie tanie bieżnikowane i inne ogumienie odradzam bo naprawdę nie warto, nieraz wystarczy dołożyć kilka złotych i kupić dobre opony, czasem kilak złotych i kupić dobre nowe od bieżnikowanych. Dawniej bieżnikowane były połowę lub więcej tańsze od nowych dzisiaj różnie z tym bywa dlatego warto znać ceny i nie dać się nabijać w butelkę szczególnie u wulkanizatorów w sezonie. Kończę przykładem który zapamiętałem 3 lata temu jak kupowałem opony do Tolka którego zakupiłem. Nowe opony bez "znajomości" zakupiłem po 173 zł za sztukę, u popularnego wulkanizatora w mojej okolicy co ma ceny w miarę spoko takie same opony plus montaż niby gratis po zakupie u niego 293 zł za sztukę. Ja płaciłem za założenie i wyważenie chyba wtedy 8zł za sztukę, a mowa właśnie o Kleberkach rozmiar 195/65/15. Mam trochę pojęcie o oponach bo członek mojej rodziny był kierownikiem w fabryce opon w Dębicy i czasem mnie tam zabierał i widziałem co nieco, a technologia produkcji jest praktycznie wszędzie ta sama lub podobna i każda sztuka jest robiona "ręcznie" na automatach dlatego każda opona nie jest identyczna jak poprzednia itp ale muszą się mieścić w tolerancji, dlatego potem jedna ma większe bicie inna potrzebuję mniejszego ciężarka itp. Nie ważne czy dębica czy fulda czy michelin czy inna każda jest robiona tak samo z niewielkimi różnicami o których długo by pisać no i nie tutaj.