olinek2, spec, Koledzy mają racje, do tego musi być przetwornica, z resztą jechałem za tobą na zlot na xsenonie wiec sam oceń jak to świeci i w ogóle! Ja w bagażniku worze w razie czegoś żarówki h7 by wymienić jak by było coś nie tak. Kiedyś kupiłem jakieś chińczyki miały niebieskie szkło, i myślałem że to będzie kiepsko świecić, ale jak zobaczyłem z tyłu napis 100W to już wiedziałem co jest grane, świeciły biało, dosyć mocno a nie był to xenon, fakt faktem, żywotność ich była jakieś 6 miesięcy ale dawały ładnie.
czy ktoś ma zestaw philipsa blue vision z h7 i w5w? czy barwa obydwu jest zbliżona i czy faktycznie ma delikatnie niebieski odcień? szukam jakiegoś ciekawego zestawu tak żeby postojówki i mijania były tej samej barwy, nie były żółte i mocno świeciły bo teraz mam jakąś lipe i jak pada deszcz to na pare metrów tylko widze ;/
Testowałem sporo żarówek. Blue Vision nie ma w ogóle niebieskiej poświaty. To po prostu bielszy żółty kolor. Niestety przy zwykłych żarówkach nic nie zdziałasz i zawsze kolor będzie mniej lub bardziej żółty.
Obecnie mam w postojówkach ledy białe. Podkreślam białe a nie chińskie biało - fioletowe. Kupiłem je od gościa z passat forum i świecą bardzo fajnie. Na h7 mam Osram Night Breaker plus. Jak dla mnie najlepsza barwa światła. Świecą daleko i w miarę biało. Kupiłem je ponieważ mają najdłuższy czas świecenia z wszystkich markowych. Lepiej je kupić niż Philipsy BV bo cena ta sama a Philipsy jednak szybko padają. Miałem przez chwile postojówki BV i h7 Osram i barwa była identyczna.
Mnie Night Breaker Plus padły prawie dokładnie po roku, w sumie jedna jeszcze świeci, ale już słabiej niż nowa H7 Tungsrama. Myślę że ponownie kupię Osramy bo naprawdę ładnie świecą, jednak wraz z upływem czasu jak każda żarówka coraz słabiej (wraz z degradacją włókna wolframowego).
Ja obecnie mam założone na H7 Tungsram SPORTLIGHT BLUish + 50% a na H1 Tungsram MEGALIGHT PLUS 90%. Jak dla mnie taki zestaw (a jeżdże większość w nocy) jest idealny. Żarówki dają ładną, niemęczącą oczy barwę i świecą bardzo mocno a jak włączę długie to normalnie rewelka Powiedzcie mi jeszcze co wsadzić na pozycyjne żeby ładnie wyglądało i się z tymi komponowało? NIE INTERESUJĄ MNIE DIODY KTÓRE NIE MAJĄ HOMOLOGACJI (specjalnie pytałem na stacji diagnostycznej).
W jaki sposób niby miały by się zapalić ? One zachowują się podobnie jak świetlówki, wymagają do zapłonu kilku kV żeby zjonizować gaz, a potem po zapłonie jak mnie pamięć nie myli stabilizuje się prąd, przy czym napięcie osiąga koło 80V.