Zawór EGR / N75

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Zawór EGR / N75

Post autor: Lucas »

Mi się też wydaje że to nie jest normalne.
Może ten zawór pada już i łapie nieszczelność.

Dodaj jeszcze w opisie tematu że to 1M, żeby by porządek
Awatar użytkownika
kristof
Zasłużony
Auto: BMW
Model: X5

Zawór EGR / N75

Post autor: kristof »

A mi sie wydaje że moderator śpi :evil:
i
igi84
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Zawór EGR / N75

Post autor: igi84 »

Czyli powinien powstrzymać olej, aby nie dostał się do układu powietrznego.
s
sz.p.bartek
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...
Kontakt:

Zawór EGR / N75

Post autor: sz.p.bartek »

Mgiełka olejowa będzie się zawsze dostawać, czyli jak nie cieknie tylko są ślady oleju na ściankach to normalne.
Toledo II TDI ASV+ Powered by TUNE-UP
i
igi84
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Zawór EGR / N75

Post autor: igi84 »

No są ślady oleju, tylko z oringu mi pociekło na kolektor dolotowy, a oleju mi nie ubywa z silnika.
c
cineklu
Forumowicz

Zawór EGR / N75

Post autor: cineklu »

Koledzy u mnie też pojawia się problem z przeładowaniem turbo - rozpędzał się do 120km/h max i nie chciał iść. Próbowałem różnych metod m.in. odłączenie przepływki (pomogło ale nie na długo - być może jest do wymiany; N75 wymieniony, przewody sprawdzone), ale ostatnio zrobiłem coś takiego: odłączyłem wężyk z N75 z wyjścia VAC i o dziwo auto jeździ normalnie nie ma strachu przy wyprzedzaniu że zabraknie mocy. Przy zmianie biegów słychać tylko chwilowy syk coś w stylu blow off ale poza tym nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Ewentualnie przy gaszeniu auta jakby się lekko dławił (mi to nie przeszkadza, gorzej jakby się dławił przy zapalaniu :-) ). Proszę o poradę czy można tak jeździć, czy ma to jakiś wpływ na pracę auta.
k
kamilwsp
Forumowicz

Zawór EGR / N75

Post autor: kamilwsp »

teraz masz przymulone auto przy niskich obrotach. napewno masz tubo do czyszczenia bo ci sie kierownice przycinaja
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
s
skorpio118
Forumowicz

Zawór EGR??

Post autor: skorpio118 »

witam
nie wytrzymalem juz z tym błędem i rozebralem ten zawór EGR. i zastanowilo mnie to po co jest takazaslepka na tym zaworze. zaraz na bloku jest uszczelka i mi sie wydaje ze to nie powinnop tam byc bo wtedy ten zawor nie bedzie chodzil. co wy na to?? dodam jeszze ze to nie byla oryginalna uszczelka tylko jakas dorabiana aluminiowa przez kogos prosze o dorade czy to dobrze zrobilem ze wyzucilem ta uszczelke
dodaje linki ze zdjeciami jak to wyglada
http://wrzucacz.pl/file/1981289250547
http://wrzucacz.pl/file/8871289250608
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Zawór EGR / N75

Post autor: Szymek08 »

Kolego ERG odpowiada za recylkulacje spalin. Nie jest to orginalna uszczelka. Zapewne kupiles Tolka i poprzedni własciociel postanowił zaślepic zawor ERG i w taki sposob go zaslepił. Pojedz do jakiejs hurtowni motoryzacyjnej albo do ASO i zakup mnormalna uszczelkę. Pozdrawiam
s
skorpio118
Forumowicz

Zawór EGR / N75

Post autor: skorpio118 »

Szymek08 pisze:Kolego ERG odpowiada za recylkulacje spalin. Nie jest to orginalna uszczelka. Zapewne kupiles Tolka i poprzedni własciociel postanowił zaślepic zawor ERG i w taki sposob go zaslepił. Pojedz do jakiejs hurtowni motoryzacyjnej albo do ASO i zakup mnormalna uszczelkę. Pozdrawiam

tak kupilem juz go takiego ale mi chodzi czy to ma byc zaslepiona recylkulacja czy normalny przelot spalin??
ODPOWIEDZ