[1M] Kto, jak i gdzie ma założone LPG

Wszystko o silnikach zasilanych gazem
H
Hubert
Forumowicz
Auto: -
Model: -

Post autor: Hubert »

Toledo odebrany dzisiaj od "gazownika".
Instalacja zakładana tam gdzie zakładał skaza24
http://www.dar-gaz.com.pl , u mnie zamiast:
+ Stag 4 ECO założone Stag 300 ISA2,
+ dodatkowo większe butla (51litrów).

Dodam od siebie że plusem są:
- metalowe kolanka w układzie chłodzenia
- estetyczny montaż (nie razie mnie w oczy), stabilnie zamontowany reduktor i sterownik
- założone cybanty na wężyki od wtrysków

Minus:
- wtryski stosunkowo daleko, jeden z węży (wtrysk-kolektor) lekko zagięty

Odczucia po 150 km...brak różnicy gaz/benzyna, a poprzednio przejechałem ponad 60 tys. km na "gazie", gdzie odczuwałem różnicę między gazem/benzyną szczególnie przy mocnym, dynamicznym zero-jedynkowym wciskaniu pedału przyśpieszenia (wtedy gazownik się nie popisał...za duże dysze...mnożnik poniżej 1)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2013, 18:03 przez Hubert, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz fotki :)
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
s
spajdi
Forumowicz
Auto: Toledo 1M
Model: 2.3 V5

Post autor: spajdi »

Po ogarnięciu samochodu pod maskę trafiło:

STAG300-6 ISA2
AC-R01 (czarny)
Hana czerwone
Butla 55l w koło + wlew pod klapką (55l się mieści i podłoga ani o 1mm nie odstaje wyżej)
Złącze do staga w kabinie

Co do montażu to uważam, że został odwalony kawał dobrej roboty szczególnie pod względem umiejscowienia wtryskiwaczy LPG.

Zostały zainstalowane w "dziurach" pomiędzy wtryskami benzynowymi pod kolektorem dzięki czemu wtryski są pionowo, a przewody od wtrysków do kolektora są bardzo krótkie i równych długości (niestety węży nie widać na zdjęciach, ale po sposobie montażu każdy się domyśli jakich są długości).

Nawierty w kolektorze zrobione od dołu naprzeciwko wtrysków benzyny.

Druga uwaga jaką mam to taka, że kolektor dolotowy w Toledo II 2.3 V5 AGZ 150KM da się zdemontować bez ruszania pasa przedniego i sam byłem tego świadkiem - kolektor jest na śrubach, a nie na szpilkach więc nie trzeba go dużo odsuwać, żeby go wyciągnąć do góry.

Fotki (jedna fotka niestety z telefonu):

Montaż wtryskiwaczy (na zdjęciu widać 3,5 wtryskiwacza, ale jest 5 :mrgreen:) :
Obrazek

Listwy rozdzielające:
Obrazek

Reduktor:
Obrazek

Sterownik:
Obrazek

Zawór:
Obrazek

Centralka i złącze staga:
Obrazek

Wlew:
Obrazek

Zdjęcia butli nie robiłem - butla jak butla zamontowana do jazdy przodem ;)
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

Po co tyle wkrętów w tunelu? :shock:
s
spajdi
Forumowicz

CB poprzedni właściciel miał założone i zostawił wkręty, żeby dziur nie było.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

Możesz opisać jak zdjąć ten kolektor bez ruszania pasa?

Widzę że masz ten sam problem za który objechałes mojego gazownika http://lpg-forum.pl/seat-toledo-ii-2-3- ... 458f6b8d87 ?
U mnie się okazało że temp przełaczenia to jednak 25st i to jest za mało, ponieważ przy mrozie czasem śmierdzi gazem. Muszę to zwiększyć.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
s
spajdi
Forumowicz

Kolektor zdejmuje się normalnie do śrub jest dojście, a że nie jest na szpilkach to po lekkim odsunięciu wyłazi do góry kwestia tego co komu łatwiej zrobić mój instalator nie ruszał pasa bo tak mu było wygodniej/szybciej...

Co do problemu to problem zniknął po wymianie termostatu i pozostała tylko jedna rzecz - szarpnięcia przy cut off'ie na zimnym, ale przy przyspieszaniu i normalnej jeździe jest OK i przełączenie też jest nieodczuwalne i gazem nie śmierdzi - temp. przełączania 30stC i nie ma sensu niżej schodzić bo ten silnik się super szybko nagrzewa.

Nie mam czegoś takiego o czym pisałeś, że na zimnym przy ruszaniu/zmianie biegów trzeba dawać więcej gazu bo szarpie/muli u mnie jedzie tak jak na benie tylko jak się jedzie z mocniej wciśniętym gazem i się nagle zdejmie nogę z gazu (przejście w cut off) to robi kangura dopóki się nie rozgrzeje silnik do pełnej temperatury.

Gdybym chciał walczyć z tymi szarpnięciami przy cut off na zimnym to prawdopodobnie wsadziłbym techa, ale poza tą jedną rzeczą samochód chodzi idealnie na gazie więc olewam temat. Gdyby szarpał przy przyspieszaniu na zimnym, albo przy przełączaniu lub nie ustałyby szarpnięcia przy cut offie na ciepłym to bym nie odpuścił ;-)
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

Jestem ciekawy gdzie jest to dojście. Możesz to jakoś dokładniej opisać? Bo jestem przed wymianą uszczelniaczy i popychaczy i nie chciałbym robić rozpierduchy niepotrzebnie :/

No właśnie u mnie po ostatniej regulacji tez już na zimnym jest spokój. Co do tego śmierdzenia to to się właśnie ni z tego ni z owego pojawiło ostatnio. Wcześniej nawet w 20st mrozy tego nie mialem :/
s
spajdi
Forumowicz

Może jakaś lekka nieszczelność - duży mróz zimne węże itp.

Co do kolektora to szczegółów nie podpowiem bo byłem na miejscu jak samochód stał z wyjętym kolektorem i pas był na swoim miejscu skręcony nawet nie poluzowany.
B
BUC-KT
Forumowicz

Post autor: BUC-KT »

witam wszystkich moj tolek to 2.3 170km ,i moja instalacja to stag 300-6 isa2 ,reduktor kme silver s ,wtryskiwacze barracudy a jakie to niewiem bo sa zamontowane blisko wtryskow pod kolektorem ssacym ,instalka ustawiona na autoadaptacje narazie spisuje sie dobrze ,raz na jakis czas sprawdze sobie mapki i narazie sie pokrywaja,spalanie na poziomie 11 l gazu ,i moje takie pytanie czy ta konfiguracja instalacji moze byc ? bo mam mozliwosc zmiany podzespolow
ODPOWIEDZ