Toledo 1.9 TDI vs Honda Accord & VW Golf V

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Szymek08 pisze:A Ciotka zamienia tego Civica na nowego 1.8 140PS i sie łudzi ze bedzie jej 9l/100km w miescie palił bo tak jej w salonie powiedzieli - śmiać mi sie chce :-D

Ja na co dzień jeżdżę takim Civikiem z 2007 roku w sedanie i mi pali ok 9 litrów jak go cisnę :P

Jak moja mama jeździ nim dłużej to ma średnie spalanie 7,7l :P No ale tyo wg kompa, a jak wiadomo on oszukuje :D
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo nie ma sensu, więc dopiszę się w tym :)

Jechałem sobie autostradą do Łodzi ostatnio. Lewy pas, na budziku 150, patrzę w lusterko a za mną pędzi jakieś BMW. Z racji tego, że mam na te autka lekkie uczulenie to przepuściłem wariata zjeżdżając na prawy pas. BMka mnie wzięła, więc ja lewy i but za nią. Tak sobie jechaliśmy 170-180km/h, aż w końcu sobie myślę zobaczymy czy zjedzie.

Dałem w pedał, na budziku 200km/h i BMW ładnie zjeżdża :P Odrazu zwolniłem trochę, bo szkoda opon i silnika, ale od tej pory przez całą drogę do Łodzi jechała potulnie BMka za mną :P

Najlepsze było jak wracałem... Spokojnie sobie jadę lewym, nagle wyskakuje mi jakiś koleś z prawego pasa na lewy przede mnie (VW III, zapewne z pierwszych lat produkcji - silnik nieznany). No kurde sobie myślę drogę mi prawie zajeżdża, no ale nic jadę dalej. Dodam, że z dziewczyną jechałem. Ja Ci patrzę a ten kretyn zmienia sobie pas bez kierunków nie sygnalizując manewrów bo po co. Rura wydechowa jakby mógł to byłaby wielkości talerza i koleś cwaniakuje. Nienawidzę takich, więc stwierdziłem że jak nadarzy się okazja to nauczę go rozumu...

Jadę spokojnie dalej lewym pasem, aż tu nagle będąc jakieś ~60m przed światłami zapaliło się żółte. To ja po hamulcach i stoję, patrzę w lusterku i ku mojej uciesze na prawym pasie dojeżdża wspomniany Golf :D Podłokietnik dałem do góry, kontrola trakcji wyłączona i czekam :) Spojrzenie w prawo, a tam dwóch jakichś młodych (18-19lat) łepków siedzi ;] Spojrzał się klient na mnie i gazuje silnikiem, ja nic. Żółte ja po obrotach i w pedał! Koleś tak się zamotał, że nie dość że na starcie się spóźnił to ostatecznie został za mną jakieś 40-50m :lol:

...i tyle go widziałem :D
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

I tak ma być :-D Trzeba cwaniaków nauczyć :-D
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Sony pisze:[...]Lewy pas, na budziku 150, patrzę w lusterko a za mną pędzi jakieś BMW. Z racji tego, że mam na te autka lekkie uczulenie to przepuściłem wariata zjeżdżając na prawy pas. [...]

Zachowanie godne pochwaly.

Sony pisze:[...] Spokojnie sobie jadę lewym, nagle wyskakuje mi jakiś koleś z prawego pasa na lewy przede mnie (VW III, zapewne z pierwszych lat produkcji - silnik nieznany)....Jadę spokojnie dalej lewym pasem, aż tu nagle będąc jakieś ~60m przed światłami zapaliło się żółte. [...]

To w Polsce mamy ruch lewostronny?
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

szymekgd pisze:To w Polsce mamy ruch lewostronny?

Jak nikogo nie ma za nami a jedziemy z prędkoscia ze co chwile mielibysmy kogos wyprzedzac to nie widze sensu co chwile zjezdzać i wjeżdzać. Moge sie pochwalić ze jadac sprinterem patrząc po slupkach najdłuzej jechałem lewym pasem przez 25km na A4 :mrgreen:
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Z tego co pamietam z "uwaga pirat", to gosc ktory tak jechal: "bo lewym pasem jedzie sie lepiej" dostal 300zl i 3 lub 4 pkty karne, dodatkowo za ofolioowane szybki stracil dowodzik.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

szymekgd pisze:Zachowanie godne pochwaly.
Autostrada i zależność od czasu = 150.

szymekgd pisze:To w Polsce mamy ruch lewostronny?
a wiesz co to jest dwupasmówka :) ? Jak po prawej mam sznurek aut i jadę szybciej od nich to jadę lewym pasem - proste :P
S
Szymek08
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Jak wyprzedzasz i cały prawy pas jesty zajęty to nie ma problemu. Sytuacja zmienia się jak jakmiedzy pojazdami na prawym psie są np. 700m przerwy a ty mimo tego nie zjezdzasz na prawy - wtedy mozna dostac mandat (zazwyczaj sie dostaje).
A rguluje to art. 16 kodeksu drogowego w szczegolnosci podpunkt 1 i 2:
Art. 16.
1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać
po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do
nieruchomości położonej przy drodze.
3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech
pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej
połowie jezdni.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi
jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż
jednego pasa.
5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym
oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem są obowiązani poruszać się po
poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.
6. Kierujący pojazdem znajdującym się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy
szynowe, jest obowiązany ustąpić miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi szynowemu.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Kilka dni temu widziałem fajnego potworka, którego usiłowałem dogonić :D

Zjechałem sobie na trasę mając do przejechania odcinek kilku km. Wyprzedziłem kilka aut lewym pasem i schowałem się na prawy. Wcześniej w lusterku wstecznym zauważyłem jednak jakąś konkretną furkę jak też zjeżdżała na trasę chwilę po mnie. Jadę sobie prawym pasem 120km/h, widzę że zbliża się ten furak to ja redukcja na 4-kę i but :D

No i widziałem tylko jak się oddaaaaaaaaaaala :D Se myślę, kurna co to jest, kapcie szerokie z jakieś 270 :D Zdążyłem tylko dostrzec, że to chyba Aston Martin ^^

Na budziku 200 i dogoniłem dziada, bo miał jakichś maruderów po drodze, a później mu towarzyszyłem, bo też na miasto zjechał jak i ja ;) Okazało się, że pacjent, którego goniłem to Aston Martin DB9.

Takie cosik: http://www.autocentrum.pl/dane-technicz ... -48v-450km
B
Bartosz_n
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9.TDI

Post autor: Bartosz_n »

heheh Sony, przynajmiej w zużyciu palwia byłeś lepszy :-)
ODPOWIEDZ