Problem z rozrusznikiem

Tematy ogólno-techniczne
s
szymekgd
Forumowicz

Problem z rozrusznikiem

Post autor: szymekgd »

bartekmk, oficjalne (vw/audi) materialy mowia, ze swiece grzeja od +9st.C, a dogrzewaja silnik przez max. 4min lub do osiagniecia 2500obr, slawny na innych forach kolega pomierzyl to dla silnika alh i wyszlo: +5st.C, dogrzewanie do osiagniecia przez plyn 30st.C, skad te roznice to nie wiem, ale pewnie znaczenie ma roznica w softach, modyfikacje dokonane po wydaniu materialow i bledy pomiarowe.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Problem z rozrusznikiem

Post autor: Sony »

szymekgd pisze:Sony, pamietam, ze swiece wymieniales, ale przy +8st. powinny juz grzac i dogrzewac silnik, moze tu lezy problem?

szymekgd, tutaj problem nie leży, to jest bankowo kwestia rozrusznika. Wcześniej rozrusznika w ogóle nie było słychać, a po tym kręceniu blisko minutowym zaczął się odzywać przy odpaleniu. A świeczki to bodajże grzeją od +5 stopni właśnie...
m
mcsurf
Forumowicz

Problem z rozrusznikiem

Post autor: mcsurf »

Sony, znajomemu niby rozrusznik cały czas kręcił, wymienił później jeszcze świece, kable itp. Okazało się że pomimo że rozrusznik kręcił jak szalony padły w nim tulejki, po wymianie pali odrazu.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM, 2000r
s
szymekgd
Forumowicz

Problem z rozrusznikiem

Post autor: szymekgd »

Sony, podasz zrodlo o swiecach? Moje masz ponizej, jest to strona z materialow vw/audi dla serwisow (zeszyt nr 209) dotyczacych silnika 1,9TDI PD, ten dzial nie rozni sie szczegolnie od silnika VP (mam tylko po ang.) :

https://picasaweb.google.com/lh/photo/w ... directlink
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Problem z rozrusznikiem

Sony, znajomemu niby rozrusznik cały czas kręcił, wymienił później jeszcze świece, kable itp. Okazało się że pomimo że rozrusznik kręcił jak szalony padły w nim tulejki, po wymianie pali odrazu.

mcsurf, no właśnie kurde nie wiem co mam zakupić. Czy tylko szczotkotrzymacze czy bendix również. No i przede wszystkim nie wiem czy to są uniwersalne rzeczy czy muszą być dedykowane do konkretnego producenta. Ciekawe jaki rozrusznik mamy w dieslach u siebie :) Pewno Boscha... U mnie zapala za pierwszym razem, ale po odpaleniu słychać takie "grzkrzgrz" zgrzyt jednym słowem...

szymekgd, nie podam Ci źródła, bo nie pamiętam gdzie o tym czytałem, ale zapewne gdzieś na forum. ot taka luźna informacja ;)
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Problem z rozrusznikiem

Post autor: tomektak »

Sony pisze:po odpaleniu słychać takie "grzkrzgrz"

To oznacza że bendix nie wyzębia się natychmiast po odpaleniu...
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Problem z rozrusznikiem

tomektak pisze:To oznacza że bendix nie wyzębia się natychmiast po odpaleniu...
Czyli również najlepiej go zakupić... No to kupię bendix wraz ze szczotkami i mam nadzieję, że nic więcej potrzebował nie będę :) Dzięki.
Awatar użytkownika
voyager2550
Forumowicz

Problem z rozrusznikiem

Post autor: voyager2550 »

Tak, siedzi Bosch. U mnie bezpośrednio po odpaleniu także było słychać "grzkrzgrz". Swój rozrusznik oddałem do Bendixa. Wymieniono:

Bendix/BO GH1991 BO1 699/BO - 84 zł
Tulejki/BO BO100390004 - 13 zł
Szczotki/ IK BSX157 158K - 22zł komplet
Uszczelniacz/CG 100500084 C - 11 zł
Regeneracja rozrusznika Usługa - 70 zł

Razem 200 zł :-P
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Problem z rozrusznikiem

voyager2550, wielkie dzięki za tak szczegółowe numery części :) Jakoś sobie pi razy oko doszedłem do numeru szczotek, ale nie miałem reszty :P
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Problem z rozrusznikiem

Post autor: tomektak »

...uszczelniacz???
Było
Obrazek
Jest
Obrazek
ODPOWIEDZ