[1M] Ubytek płynu chłodniczego

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

OMEGA, kolega pytal czy termostat jest w korku, a Ty kazesz vagiem parametry sprawdzac...
d
dialog1979
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.9 TDI 110KM

Post autor: dialog1979 »

Witajcie. Otóż rozwiązałem swój problem. Przyczyną okazał się termostat. Dziś go wymieniłem i jest wszystko ok jak na razie.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-01-19, 22:48 ]
Otóż po jakimś czasie okazało się ze problem nie jest rozwiązany. Po dłuższej jeździe wąż jest twardy od chłodznia ten górny, a jak odkręcam zbiornik wyrównawczy to słychać sssssyk i powiększa się ilość płynu chłodniczego. Proszę o poradę///

[ Dodano: 2012-01-24, 15:04 ]
Pomoże mi ktoś?? Temat jak powyzej.

[ Dodano: 2012-01-30, 21:38 ]
??
D
Domelek
Forumowicz

Post autor: Domelek »

Witam,mam chyba poważny problem ze swoim Tolkiem,a mianowicie tak jak kiedyś pisałem że wyrzucało mi płyn po przekroczeniu 3 tyś obrotów,wymieniłem termostat bo ktoś mi tak poradził i nie wyrzucało,aż do dzisiaj.Jadąc dzisiaj chciałem przegonić Tolka i go cisnąłem tak ponad 3,5 tyś obr. i znowu wywaliło płyn,a do tego wskazówka zaczęła iść po za 90 stopni,co z nim może być nie tak? Czy przyczyną mogą być nie włączające się wiatraki?
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Domelek, przy obecnych temperaturach to wątpię, żeby wiatraki się załączały.
s
szymekgd
Forumowicz

Zacznij od banalu, czyli korka zbiorniczka,a pozniej kontrola dolnego weza chlodnicy i pompa...
Wszyscy maja problemy z nagrzewaniem,a tu przegrzewa sie ;)
D
Domelek
Forumowicz

Wiem,że to trochę śmieszne jest no bo w taką pogodę żeby się przegrzewał. Korek w zbiorniczku jest nowy.tak samo termostat,a pompę wymieniałem rok temu wiec chyba jest dobra. Wyrzuca ten płyn,a teraz do tego się przegrzewa,wcześniej tylko wyrzucało.
s
szymekgd
Forumowicz

Prawdopodobnie plyn krazy caly czas w malym obiegu, obstawiam termostat (nie otwiera duzego obiegu-sprawdz weze) lub pompe wody (za wolny lub brak obiegu plynu), ew. babel powietrza w ukladzie, niedrozna chlodnica itp.
D
Domelek
Forumowicz

Termostat mam nowy więc raczej to nie jego wina,a co do pompy to mogła siąść po roku czasu? Mówisz że może być zapchana chłodnica,dobrze zrozumiałem? Jak ją sprawdzić nie zdejmując?
s
szymekgd
Forumowicz

Nowy czy nie to sprawdz termostat, jezeli chlodnica sie nagrzewa to jest przeplyw, nie wiem jak dokladniej sprawdzic bez scigania wezy.
D
Domelek
Forumowicz

Muszę sprawdzić dokładnie tą chłodnicę. A czy przyczyną może być zapowietrzony układ? Jeśli tak to jak go odpowietrzyć?
ODPOWIEDZ