witajcie, pojawił się u mnie ostatnio problem
Po odpaleniu rano zimnego silnika pojawiły się drgania przenoszące się kabiny.
Nie są to drgania spowodowane zbyt niskimi obrotami czy zużytymi poduszkami silnika itp
Silnik pracuje normalnie, ale od czasu do czasu na biegu jałowym dostaje jakiegoś szarpnięcia, przy czym słychać jakiś metaliczny dzwięk, szarpie tak jakby zaraz mialo się coś urwać.
Dzieje się to na postoju, ale nie bez przerwy tylko w pewnych krótkich odstępach czasu. Po przejechaniu kilkuset metrów i zatrzymaniu na światłach jeszcze szarpie, ale ucisza się wszystko mniej więcej po przejechaniu 1.5km
Szarpnięcie jest odczuwalne delikatnym bujaniem w kabinie i wsłuchując się, można usłyszeć jakiś niepoprawny odgłos silnika.
Z zewnątrz, na słuch wydaje się to stukać w górnej części silnika, pod pokrywą.
Czyżby to był objaw, że swoje życie kończy wałek rozrządu ?
Silnik 1.9 TDI ARL 150KM, przebieg 167tys niekręcony.
za jakieś 3 tys bede robił rozrząd,jeśli to wałek, dobrze byłoby zrobić za jednym zamachem...
aha, auto zapala normalnie, jeździ normalnie, moc normalna...
przebieg jesli prawdziwy to i tak troche za mały na koniec wałka. kumpel ostatnio w arlu wymienial wszystkie szklanki i wałek (starte jak nie wiem) i dosyć głośno stukało własnie pod pokrywą od strony filtra powietrza. tylko ze przebieg 250k no i nie trzepalo przy tym budą. zrób wczesniej rozrząd i niech mechanik obejrzy wałek i wszystkie rolki. btw. temat pewnie zaraz w koszu wyląduje..
rozrząd bedzie tak czy tak niedługo robiony, wiec poprosze go o zbadanie tego, tylko ze jak do niego zajade to objawow juz nie bedzie. Bede musial zostawic mu auto na noc...
przebieg pewny 100%, a odgłos własnie taki jakby od strony filtra powietrza....
Też mi się tak nasuwa na myśl padające koło dwumasowe
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
nie ma raczej takiej opcji, to nie ten dzwiek i nie z tego miejsca,
pozatym byly by stuki przy gaszeniu auta i innego typui wibracje, a to jest konkretnie spod samej maski...