Diesel czy benzyna (+gaz) ?

Toledo II generacji
ODPOWIEDZ
s
silentboy2324
Forumowicz

Post autor: silentboy2324 »

Trzeba też pamiętać, iż z roku na rok co raz to ciężej będzie znaleźć toledo w dobrym stanie, dla auta lata lecą i nie sposób utrzymać auto w nienagannym stanie przez tak długi czas. Przy kupnie auta należy brać poprawkę na to iż nie są to auta nowe, baaa wręcz są to auta leciwe, więc nie można oczekiwać, że gdzieś tam jakiś chochlik się nie trafi :). Takie moje skromne zdanie.
A co do Diesel czy LPG? W trasę chyba lepsze będzie TDI. Lecz 110km, w porównaniu z 2.3v5 150-170km, wypada blado. A koszty paliwa będą zblizone, lecz dalej na korzyść Diesla.
W Polsce wszystko musi mieć więcej niż 2 litry
m
mariusz88
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 2.3 v5 aqn

Post autor: mariusz88 »

kolego no nie mów że Ci drożej wyjdzie 2,3 na gazie niż 1,9 TDi, ja zgodził bym się co najwyżej na ten sam koszt, ja w trasie lecąc 110-120 spalam około 10-10,5 ltr także rachunek jest prosty 10,5x2,59=27,19 zł za 100 km, niech ci te 1,9 spali 5 x 5,59= 27,95 ceny paliw takie jak na stacji na której tankuje a moje wyliczenia spalania dotyczące mojego auta na podstawie programu na smartfona w którym przy każdym tankowaniu wpisuję stan licznika i ilość zatankowanego paliwa (średnie spalanie z około 6000 km 10.85 ltr/100km )
Awatar użytkownika
nikos172
Forumowicz

Post autor: nikos172 »

mariusz88, a czemu już nie dodałeś benzyny do swojego spalania ?? No chyba, że odpalasz na gazie i przejeżdżasz na nim, na ssaniu, wtedy gdy auto najwięcej pali... Wbrew pozorom nie są to małe ilości. Jeżeli już zaokrąglasz spalanie do 0.1 l/100km i koszt do setnych części złotego, to należałoby też dodać spalanie benzyny. Typowe dla Gaziarzy.
[center][you], zapraszam na Mazury[/center]
[center]Odwiedź galerię mojego Toledo[/center]
m
mariusz88
Forumowicz

tak się składa że nie jestem "typowym" gaziarzem i w statystykach mam uwzględnione tankowanie pb na rozruch... także nie oceniaj z góry zanim nie zapytasz ale to typowe dla traktorzystów... bez urazy koledzy odpisałem tylko w ten sam sposób co kolega nikos172, poza tym piszemy o opłacalności w trasie więc w trasie Pb nie zużywam, a jeśli chodzi o rozgrzewanie auta to silnik 2,3 ma 5 cylindrów w jednej głowicy co pozwala mu szybko się rozgrzać w porównaniu do rzędowej 4-ro cylindrówki, dlatego ja np auto odpalam w garażu i zanim spalę fajkę to silnik już ładnie pracuje na lpg, tylko nie piszcie że to uciążliwe bo przecież turbinkę też trzeba schłodzić i momencik dla jej dobra poczekać przed zgaszeniem auta ;-) co do tego jak obliczałem spalanie to weź pod uwagę że te 5 ltr dla Tdi jes wersją dość optymistyczną
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Inna sprawa że 2.3 nie pali 10l gazy w trasie. Tzn nigdy nie sprawdzałem jadąc 90km/h na 5tce, bo ten silnik nie zachęca do takiej jazdy :P
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
m
mariusz88
Forumowicz

DzieX, ja natomiast miałem okazję sprawdzić z czystej ciekawości i jadąc na odcinku Zambrów-Białystok-Białystok-Zambrów x 2 ( zawoziłem dziewczynę na uczelnię rano wracałem do domu i wieczorem ją odbierałem)z prędkością 100km/h na tempomacie na dystansie dokładnie 308km spaliłem 30,12 ltr gazu co daje 9,78 ltr/100 km :shock: tankowałem akurat wtedy po 2,49 co daje mi koszt 24,35 zł za 100 km
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 21:17 przez mariusz88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

mariusz88 pisze: weź pod uwagę że te 5 ltr dla Tdi jes wersją dość optymistyczną

A to dlaczego ? sprawdzałeś ?
Jakbym Ci napisał, ile mój spalił na trasie jak jechaliśmy na zlot ogólnopolski, to byś nie uwierzył...
m
mariusz88
Forumowicz

kolego przeglądam na forum nie tylko dział dotyczący benzyny i po tym wnioskuję że założenie spalania 5ltr na 100km dla silnika o mocy 110 KM jest wersją dość optymistyczną przy prędkości którą podałem, poza tym to że sam jeżdżę takim a nie innym autem nie znaczy że nie mam do czynienia z silnikami diesla.. dla świętego spokoju napiszę tak, biorąc pod uwagę że silnik 1,9 TDI o mocy 110 KM spala 5 ltr ON na 100 km w trasie, wcale nie jest ekonomiczniejszy od benzynowej jednostki 2,3 wyposażonej w instalację LPG która jednak ma 150-170 KM, mam nadzieję że teraz nie będziesz łapał mnie za słówka ... a tak na marginesie to ile ci spalił skoro to takie nie prawdopodobne ? 3? :D ;-)

P.S.koledzy trochę luźniej, co się tak spinacie, niestety wraz ze wzrostem cen ON opłacalność zakupu droższego w zakupie i utrzymaniu TDI spadła i czas się z tym pogodzić ;-) no chyba że ktoś po prostu lubi TDI albo ma swoje źródełko po 4zł za litr hehe ;-)
Awatar użytkownika
nikos172
Forumowicz

Post autor: nikos172 »

mariusz88 pisze:w statystykach mam uwzględnione tankowanie pb na rozruch... także nie oceniaj z góry zanim nie zapytasz ale to typowe dla traktorzystów.

Nie żebym się czepiał, ale widzę tam tylko 10,5x2,59zł. No ale ok, pokaż mi gdzie wcześniej napisałeś, że uwzględniłeś PB bo nie mogę się dopatrzeć. Pokaż i zwracam honor

Nikt tu się nie spina tylko jak już piszesz coś to pisz sumiennie bo takie luźne gadki na pewno nie pomogą nikomu w wyborze diesel vs benzyna. Niestety potrzebne są fakty i RZETELNE porównania

Wiidoczne jest jedynie to, że jesteś zwolennikiem LPG. A tak po za tym to...

...Hemoglobina/Halucynajce !! tego typu sytuacje... :mrgreen:

POZDRO
[center][you], zapraszam na Mazury[/center]
[center]Odwiedź galerię mojego Toledo[/center]
m
mariusz88
Forumowicz

nikos172, tam akurat liczyłem spalanie w trasie także nie doliczyłem pb bo jej w trasie nie zużywam a jeśli chodzi o szczegóły to dolicz sobie te 0,5l którego nie spaliłem w tej trasie i LPG i tak wypadnie co najmniej tak samo jak TDI i to z mocą o 40-60KM większą...

a jeżeli chodzi o statystyki z uwzględnieniem Pb to proszę bardzo dane z programu na smartfonie :

Przejechany zaliczony dystans 5636km
Sumaryczna ilość paliwa 663,59 l LPG
Całkowity koszt LPG 1740,55 zł
Sumaryczna ilość paliwa Pb 18,03 l
Całkowity koszt Pb 100 zł
Najniższa cena LPG 2,44 zł
Najwyższa cena LPG 2,69 zł
Najniższy koszt za kilometr (bez Pb) 0,24 zł (z uwzględnieniem PB + ok 1gr)
Najwyższy koszt za kilometr (bez Pb)0,32 zł (z uwzględnieniem PB + ok 1gr)
Średni koszt za kilometr (bez Pb)0,28 zł (z uwzględnieniem PB + ok 1gr)
Średnie spalanie 10,85 l
Najlepsze spalanie 9.78 l
Najgorsze spalanie 12.02 l

a więc jak widać najlepsze spalanie z uwzględnieniem Pb to około 25zł za 100 km, średnie 29zł za 100 kilometrów a najgorsze jak do tej pory 33zł za 100km, paliwo (pb) które tankowałem razem z pierwszym zapisanym pełnym tankowaniem Lpg (w grudniu 2012 jak zacząłem zapisywać tankowania i przejechany dystans) mam do dziś w zbiorniku choć przyznam że lada dzień zapali się rezerwa na stałe i będę zmuszony do tankować, pozdrawiam :mrgreen:
ODPOWIEDZ