[1L / 1M] Problemy przy odpalaniu / Nie odpala

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
P
Pawcio3city
Forumowicz

Post autor: Pawcio3city »

No i to jednak był rozrusznik. Pojechałem z reklamacją do mechanika i tym razem bardziej się przyłożył i autko pali elegancko. Jeszcze rano sprawdzę, ale myślę, że będzie dobrze.
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: bartek »

hehe, a nie mówiłem ;-)
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
s
sebol89
Forumowicz

Post autor: sebol89 »

Odstawiłem mojego Tolka do mechanika. Dzisiaj rano to już zwątpiłem. Pierwsze dwie próby odpalenia były właśnie takie przymulone. Następne już były lepsze, rozrusznik wyraźnie przyspieszył. Ale i tak nie odpalał. Kręciłem kręciłem no i w końcu zaskoczył. Zdziwiło mnie to, że rozrusznik jakby miał dobre obroty a silnik milczy. Kupiłem filtr paliwa Manna. Świece miesiąc temu wymieniane. Co jeszcze może mieć przyczynę tak słabego odpalania?
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: bartek »

kąt wtrysku
czujnik temp
przekaźnik świec
jakość paliwa
powietrze w układzie paliwowym
....
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
s
sebol89
Forumowicz

powietrze mają sprawdzić. jakość paliwa - Orlen ON VERVA za 4,47!! A z resztą to mam nadzieję, że sprawdzą. Może faktycznie świece nie grzeją, bo silnik jakby martwy. Nie załapuje nawet lekko. Zobaczymy jutro co majstry powiedzą. Póki co dzięki bardzo
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

A bateria?

U mnie w mrozie -10st. pierwszy rozruch wyglada podobnie, rozrusznik kreci, przy niektorych polozeniach walu z wiekszym oporem, komp sie resetuje i odbiorniki pradu przygasaja ( ;) ), ale auto odpala, pewnie akku daje za maly prad rozruchowy, pozostaje mi tylko dla upewnienia sie podmienic akku.

Podlaczylem inny akumulator i odpala elegancko, rozrusznik prawie odlatuje, ale to tylko dlatego, ze zewn. akku ma skromne 150Ah ;) Co ciekawsze jak zgasze auto po 1-2min pracy to moge je bez problemu odpalic z pominieciem grzania swiec...
Ostatnio zmieniony 01 gru 2010, 21:59 przez szymekgd, łącznie zmieniany 1 raz.
s
sebol89
Forumowicz

Bateria niby dobra. Dopiero później było słychać że słabnie. Pewny być nie mogę. Ale myślę że to wina baterii nie jest
Awatar użytkownika
Wyplosz
Forumowicz
Auto: TOLEDO 1M
Model: AGZ

Post autor: Wyplosz »

jedź sprawdzić aku na miernik może juz ma mały prąd rozruchowy , albo po prostu spróbuj go naladowac małym prądem przez noc i zobaczysz czy to cos dało
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym :D
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

sebol89 pisze:Bateria niby dobra. Dopiero później było słychać że słabnie. Pewny być nie mogę. Ale myślę że to wina baterii nie jest

Podmien ja, albo odpal z innego przez kable, moja bateria jest tez db, doladowana, ale duzego pradu do szybkiego rozruchu nie jest w stanie dac. Do -6st.C nie bylo problemu z tym problemu.
P
Pawcio3city
Forumowicz

Post autor: Pawcio3city »

Mi przez ten cały rozrusznik padał aku. Tulejki były do dup.. i przez to akumulator się szybciej rozładowywał. W efekcie już zrobiony rozrusznik chętnie kręci ale do kręcenia potrzebuje prądu. Po niezbyt eleganckim odpaleniu zapalała mi się na ok 2, 3 sekundy kontrolka ABSu na desce. Wyczytałem, że jest to spowodowane słabym naładowaniem baterii. W tej chwili akumulator się ładuje. Rano nadejdzie dzień sądu. Jeśli dalej będzie robił problem z odpaleniem to zostawiam go na kolejną noc u mechanika.
ODPOWIEDZ