[ALL] Przyciemnianie szyb

Czyli szeroko pojęte modyfikacje naszych aut.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NaiLer
Forumowicz

Post autor: NaiLer »

Mam pytanie czy mogę legalnie przyciemnić szyby tylne boczne i tylną legalnie zebym mial pewność że policja nie bedzie sie czepiać?
Obrazek
Awatar użytkownika
bart111
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: bart111 »

NaiLer pisze:Mam pytanie czy mogę legalnie przyciemnić szyby tylne boczne i tylną legalnie zebym mial pewność że policja nie bedzie sie czepiać?

Tylne boczne oraz szybę wsteczną możesz sobie przyciemniać do woli i jak ciemno chcesz. Nie wolno przyciemniać bocznych przednich, bo jak Panowie niebiescy Cię zatrzymają to będziesz zmuszony rwać folię na miejscu albo pożegnać się z dowodem rejestracyjnym.
Pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

NaiLer pisze:Mam pytanie czy mogę legalnie przyciemnić szyby tylne boczne i tylną legalnie zebym mial pewność że policja nie bedzie sie czepiać?

Jeśli masz wsteczne lusterko i prawe i lewe to tył możesz nawet zaspawać lub pomalować na czarno i żadna legalizacja nie jest ci potrzebna. Nie możesz tylko ruszać przodu
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

bart111 pisze:[...]Nie wolno przyciemniać bocznych przednich, bo jak Panowie niebiescy Cię zatrzymają to będziesz zmuszony rwać folię na miejscu albo pożegnać się z dowodem rejestracyjnym.
Pozdro

Przesadzasz, jezeli sie nie myle, to trzeba miec 70% (?) przepuszczalnosci.
p
powe88
Forumowicz
Model: 1.6 SR

Post autor: powe88 »

szymekgd pisze:bart111 napisał/a:
[...]Nie wolno przyciemniać bocznych przednich, bo jak Panowie niebiescy Cię zatrzymają to będziesz zmuszony rwać folię na miejscu albo pożegnać się z dowodem rejestracyjnym.
Pozdro

Proszę czytać i przekazywać wiedzę dalej :mrgreen:

Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. nr 98, poz. 602 wraz z późniejszymi zmianami) - pojazd uczestniczący w ruchu ma. być tak zbudowany wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego zapewniało między innymi dostateczne pole widzenia kierowcy.

W związku z powyższym mając na uwadze:
- rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 1 lutego 1993r. w sprawie warunków technicznych i badań pojazdów (Dz.U. z 1996r. nr 155, poz. 772) oraz przepisy Regulaminu nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie pola widzenia kierowcy, które określają dwie strefy wymaganego pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,
- przepisy Regulaminu nr 43 EKG ONZ dopuszczające w pojeździe oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy, nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania folii na szybach nie posiadających wpływu na omówione powyżej wymagane pole widzenia kierowcy.
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: dominik »

a tak wogóle to w 1m ( nie wiem jak w innych) szyby są już przyciemnione. ( uchyl sobie lekko szybę i zobaczysz różnice, i chyba to jest dopószczalne przyciemnienie przednich szyb:) )
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

powe88, ciekawe rzeczy piszesz, w zeszlym tygodniu w tvn turbo widzialem jak policjant zmierzyl przepuszczalnosc przednich bocznych szyb i z dialogu z delikwentem wynikalo, ze musza miec powyzej 70% (chyba), nie mialy i gosciu musial zamowic lawete...
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Model: ASV++

Post autor: bartekmk »

z laweta to chyba ktorys za bardzo poszalal. zabiorą ci najwyzej dowod za pokwitowaniem na 7 dni i musisz jechac na przeglad.
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Mimo, że zmieści się z przepuszczalnością to na przednich bocznych folii nie można mieć?
Awatar użytkownika
bart111
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: bart111 »

szymekgd pisze:
bart111 pisze:[...]Nie wolno przyciemniać bocznych przednich, bo jak Panowie niebiescy Cię zatrzymają to będziesz zmuszony rwać folię na miejscu albo pożegnać się z dowodem rejestracyjnym.
Pozdro

To pokaż mi taką folię, którą jak nakleisz to będziesz miał 70% przepuszczalności - no chyba że całkiem przeźroczysta. Seryjne szyby już mają ok. 90% przepuszczalności światła, więc jakiekolwiek naklejenie ciemniejszej folii może mieć tego konsekwencje przy spotkaniu z naszą wspaniałą władzą ;-)
Obrazek
ODPOWIEDZ