sylwekw238 pisze: i jeszcze jedno pytanie do pracy mam 8km i wskazowka od tepm. chlodzenia nigdy sie nie podnosi jedynie w gorace dni gdy zostawie auto na luzie. czekam na porady
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm ....... EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
wiec olej mam mineralny poniewaz tykały mi popychacze i mechanik zalecil taki wlac ale dodam ze wczesniej mialem polsyntetyk i tez byl taki sam problem, ale w przyszlym miesiacu bede wymienial rozrzad wiec wymienie tez popychacze i jeszcze jedno pytanie czy moge znow wlac polsyntetyk czy tez nie na mineralnym zrobilem ok 6-7tys
sylwekw238 pisze:wiec olej mam mineralny poniewaz tykały mi popychacze i mechanik zalecil taki
Zmien mechanika bo to jakies oszolomstwo zeby do silnika z turbina dawac mineral i oczekiwac, ze popychacze ucichna przy gestszym oleju...Wyplucz uklad i zalej syntetykiem.
Przeciez jezdzisz, ale mineral jest gestszy, czyli w chlodniejsze dni moze dluzej sie rozprowadzac w ukladzie, a turbina bez smarowania nie pociagnie, do tego popychacze beda graly...
Olej nie, ale jak powszechnie wiadomo gestszy olej 'uszczelnia' wycieki, a jak uszczelni to moze wzrosnac cisnienie i w przypadku zmeczonej uszczelki, weza itp. ja wyplukac-ale to moja teoria Prawda jest taka, ze nawet przy syntetyku uszczelka potrafi puscic, ale to kwestia materialu glowicy i eksploatacji auta.
A ja przede wszystkim sprawdziłbym VAG czemu kontrolka świeci może jakieś błędy pokazuje komp.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm ....... EcuProject Jest 140 KM i 195 Nm Pb
ja tak miałem jak zalałem olejem 10w 40 i dałem filtr oleju filtron tylko zdarzało się sporadycznie rano jak do pracy jechałem , ja obstawiam ciśnienie oleju jest słabe i zobacz czy są jakieś wycieki możesz to też mieć przez chłodnicę oleju lub coś gorszego to panewki na wale puszczają i ciśnienie w układzie jest małe