Filmy i zdarzenia z rejestratorów samochodowych

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: migacz1981 »

marek_igor, wracając do twojego filmiku.Pomyśl że jesteś kierowcą tej magnumki dojezdząsz do drugiej ciężarówki, która jest wolniejsza na oko o ponad 10 km/h co robisz w tych warunkach?Bo ja jako kierowca ciężarówki zrobiłbym dokładnie to samo co zrobił koleś,którego tak ładnie nazwałeś w tym filmiku.Bo w takim deszczu awaryjne hamowanie mogło by się skończyć tym,że i ty i on i ten trzeci bylibyście ofiarami wypadku,podejrzewam kierowca ciężarówki w tych strugach wody miał problemy z prawidłowa oceną prędkości auta poprzedzającego,dodatkowo ciężko mu było zobaczyć w fontannach wody spod swoich kół w lusterkach twój SREBRNY samochodzik,który dodatkowo poruszał się dosyć żwawo co poskutkowało tym że zobaczył Cię prawdopodobnie dopiero jak był już w całości na lewym.Także nie miej do chłopaka pretensji,bo on po prostu się ratował.PEACE
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

migacz1981 pisze:twój SREBRNY samochodzik

Marek akurat jechał golfem a nie tolkiem ;-)

Kierowca ciężarówki dał dupy ale starał się to jakoś ratować, i tak jeszcze nie było tak hardcorowo miałeś większy kawałek żeby wytracić prędkość. Jednak migacz ma trochę racji w tym co pisze, nie zrozumie nikt kto nie jeździł ciężarówką, ja co prawda śmigałem takim o ładowności 6 ton ale faktycznie po zapięciu przyczepy jeżeli ktoś był w średniej odległości od mojego zestawu to w lusterku był wielkości główki zapałki dodając do tego prędkość ~140 i opady deszczu mamy to co mamy ;-) Właśnie nigdy nie lubie wyprzedzać ciężarówki jak pada bo wyrzuca takie ilości wody że jak przed wyprzedzaniem nie włączymy szybciej wycieraczek to tracimy obraz na troche ponad sekunde...
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

migacz1981 pisze:w takim deszczu awaryjne hamowanie (...)

twój SREBRNY samochodzik,który dodatkowo poruszał się dosyć żwawo

Nie jeżdżę tylko osobówkami, więc nie tłumacz mi takich rzeczy jak cieciowi, ale
o jakim awaryjnym hamowaniu będziemy rozmawiać, skoro tym dużym składem jechał o ok 10km/h szybciej od jego poprzednika, to jakiś dłuższy czas musiał się do niego zbliżać.
Gość nie wyskoczył mu przed maskę, tylko miał go w polu widzenia dobre kilka kilometrów.

Wyhamować jemu, o te 10km/h z deczka byłoby łatwiej niż mi wyhamowanie ze 120 (bo to dość żwawo, to tyle akurat jechałem) do 80km/h starym Golfem na mokrej autostradzie,
filmik tego nie oddaje do końca, ale nie wiedziałem w pewnym momencie w którą stronę uciekać.. Tymbardziej, że musiałem hamować tak, aby nie zblokować kół i nie wpaść w poślizg
w
weneryniarz
Forumowicz

Post autor: weneryniarz »

DzieX pisze:
timig pisze:oj wyciągnął bym go z samochodu, wyciągnął...

I jeszcze byś to nagrał. W sam raz, żeby podpieprzyć samego siebie, bo pierwsze co bym zrobił jakby ktoś do mnie wysiadł to foto tablicy i tel na policję.

Nagrał czy nie nagrał i co by to nie była za afera to jako posiadacz kamerki nie miał by ŻADNEGO obowiązku udostępniać swojego nagrania w sprawie przeciwko sobie. Ot taka dygresja ;-)
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Dokładnie... a zdjęcia moich tablic mógłby sobie robić hehe, już takiego jednego spotkałem :)
Awatar użytkownika
ramzes.kris
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1.8 20v

Post autor: ramzes.kris »

marek_igor ...ja tam zawodowym kierowcą nie jestem ale tak jak mówisz

marek_igor pisze: .... starym Golfem na mokrej autostradzie....

to raczej wolniej należało jechać no chyba że się mylę bo tysięcy kilometrów miesięcznie nie robię

Poza tym mógł po prostu nie widzieć.

Każdy zawsze wszystko widzi??
Pracuje by żyć , a nie żyje by pracować :)
Było : 1.6 16v
Jest : 1.8 20v

http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=6181
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

ramzes.kris pisze:marek_igor ...ja tam zawodowym kierowcą nie jestem ale tak jak mówisz

marek_igor pisze: .... starym Golfem na mokrej autostradzie....

to raczej wolniej należało jechać

Jak Tobie ktoś przed maskę wyjedzie i go walniesz, to pamiętej że to Twoja wina, bo mogłeś wolniej jechać, a on poprostu nie widział że jedziesz.
Zamiast spamować to lepiej wrzucić coś swojego.
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: migacz1981 »

marek_igor pisze:Wyhamować jemu, o te 10km/h z deczka byłoby łatwiej niż mi wyhamowanie ze 120 (bo to dość żwawo, to tyle akurat jechałem) do 80km/h starym Golfem na mokrej autostradzie,
Zadaj sobie zasadnicze pytanie ile potrzeba metrów żeby zmniejszyć prędkość pojazdu o wadze ok.1t ze 120 km/h na ok.80 km/h w deszczu a ile metrów potrzeba żeby zmniejszyć prędkość o co najmniej 10km/h zespołu pojazdów ważącemu ~ 25-30t i poruszającemu się z prędkością między 80a 85 km/h .Mam prośbę do wykształconych lepiej ode mnie o przeprowadzenie naukowego dowodu (obliczcie ile to metrów)
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Powołajcie komisję.
Teraz zacznie się "gdybanie"
A co by było gdybym jechał szybciej, do czego miałem zasrane prawo ;]

Wg niektórych nie byłaby wina gościa który mi się wje*ał przed maskę, tylko moja bo jechałem za szybko.
Chore myślenie naszego narodu.

A on czy widział, czy nie - jego zasranym obowiązkiem jest widzieć.
Pier*olnij pieszego i powiedz, że go nie widziałeś ;)
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Model: ASV++

Post autor: bartekmk »

marek_igor pisze:A co by było gdybym jechał szybciej, do czego miałem zasrane prawo ;]

to strazacy otwierali by golfa jak konserwe;]

potwierdzasz troche zachowanie większości "osobówek" widzianych oczami kierowcy ciężarówki - ja zapierdalam i jestem najważniejszy na drodze, a te chuje z tirów potrafia tylko wyprzedzac jadac o 1kmh wiecej i w ogole zawalidrogi.

ten akurat, z powodu warunkow mogl cie poprostu zwyczajnie nie zauwazyc, ale to nie zmienia faktu, ze są chuje, ktore widza, ze jedziesz na lewym sam i zamiast poczekac az wyprzedzisz to sie wpieprza przed maske.

ja z daleka jak widze ze juz dwa zestawy sie do siebie kleją to odejmuje i mrugne - niech wyprzedzi.. ja nadgonie w kilka sekund, ten z ciężarówki już nie bardzo.
ODPOWIEDZ